Suomalaisilla työpaikoilla tunnistettiin monenlaisia esteitä osatyökykyisten rekrytoinnille ja työssä pysymiselle. Näitä olivat esimerkiksi tiedon puute, ennakkoluulot ja syrjivät asenteet.
Havainnot nousivat esiin Kohti inklusiivisia työpaikkoja -projektin työpajoissa, joihin osallistui laaja joukko työelämän edustajia ja työelämän kehittäjiä. Samat asiat korostuvat myös kansainvälisissä tutkimuksissa.
– Osatyökykyisten rekrytoinnin tai työssä pitämisen pelätään esimerkiksi johtavan lisäkustannuksiin työnantajalle. Jos halutaan muuttaa asenteita ja toimintatapoja, keskustelussa on kuunneltava tarkasti erilaisia huolia ja otettava ne yhteiseen keskusteluun ja ratkottaviksi, sanoo johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti.
Kaikissa organisaatioissa ei tunneta esimerkiksi työn muokkauksen keinoja, joilla voitaisiin mahdollistaa työssä pysyminen silloin, kun työkyky on alentunut.
– Näissä tilanteissa tarvitaan konkreettisia toimintaohjeita siihen, miten työtä voidaan arjessa muokata ja keneltä esihenkilö ja työyhteisö saavat tukea työn muokkaamiseen, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Tuulia Varanka-Ruuska.
Sanoista tekoihin monimuotoisuuden edistämisessä
Toisinaan monimuotoisuuden ja inkluusion edistäminen saattaa jäädä työpaikalla vain puheen tasolle. Näin voi käydä etenkin silloin, jos organisaation johto ei ole sitoutunut asiaan eikä toimi esimerkkinä.
Johdon lisäksi työyhteisön tarjoamalla sosiaalisella tuella on merkittävä rooli osatyökykyisen työssä pysymisessä.
– Miten työpaikallasi on huolehdittu, että jokainen pääsee osaksi sosiaalista työyhteisöä ja kokee kuuluvansa porukkaan? Esimerkiksi kehityskeskusteluja voi hyödyntää kulttuurin vahvistamisessa, Pirjo Juvonen-Posti sanoo.
Työterveyslaitoksen asiantuntijaryhmä koosti työpaikkoja varten huoneentaulun, joka auttaa alkuun ja kannustaa uusiin kokeiluihin rekrytoinnissa. Huoneentaulun voi avulla myös herätellä keskustelua omassa työyhteisössä.
Lataa huoneentaulu:
Tutustu
- Kohti inklusiivisia työpaikkoja -projekti toteutettiin osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja Työkykyohjelman laajennusta (2022–2024).
- Lisätietoa hankesivulta: Suomen kestävän kasvun ohjelma – Työkykyohjelman laajennus (RRP)
Lisätiedot
- Pirjo Juvonen-Posti, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos, pirjo.juvonen-posti [at] ttl.fi, +358 30 4742 041
- Tuulia Varanka-Ruuska, työterveyshuollon erikoislääkäri, Työterveyslaitos, tuulia.varanka-ruuska [at] ttl.fi, +358 30 4746 090