1. Työnantajan huolehtimisvelvollisuus pätee myös etätöissä
Työnantajan huolehtimisvelvollisuudesta on säädetty työturvallisuuslaissa. Laki edellyttää, että työnantajan on etätöissäkin selvitettävä ja arvioitava työn riskit ja suunniteltava työympäristö niin, että se tukee työntekijän terveyttä eikä aiheuta vaaraa.
”Työnantaja ei kuitenkaan voi käytännössä tietää, millaisissa oloissa etätyötä tehdään. Siksi etätyön olosuhteisiin vaikuttaminen on vaikeaa”, kirjoittaa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Annina Ropponen Helsingin Sanomien Vieraskynässä.
Kuinka moni työntekijä edes haluaa, että työnantaja selvittää perusteellisesti oman kodin työskentelyoloja tai puuttuu niihin?
2. Työnantajien etätyöhön antama tuki vaihtelee suuresti
Työnantajien etätyöhön antama tuki vaihtelee suuresti: siinä missä jotkin työpaikat tarjoavat paljon esimerkiksi etätöissä tarvittavia työvälineitä, toisissa työpaikoissa etätöiden käytännön järjestelyjen tekeminen jää kokonaan työntekijän omalle vastuulle.
”Myös työntekijöiden resursseissa ja mahdollisuuksissa sopeutua etätöihin on suuria eroja”, Ropponen muistuttaa.
Etätyön heikot työolot, epäergonomiset työasennot tai vaikkapa vähäinen yhteydenpito esihenkilöihin ja kollegoihin voivat heikentää työkykyä ja työhyvinvointia etenkin pitkällä aikavälillä.
3. Työaikalaki tarjoaa jo mahdollisuuden etätyön ehdoista sopimiseen
Työaikalaissa säädetään joustotyöajasta, josta voidaan sopia, kun työntekijän työajasta vähintään puolet on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi päättää itsenäisesti.
Tätä lain tarjoamaa mahdollisuutta sovelletaan vain harvoin etätyöstä ja sen ehdoista sopimiseen, vaikka Ropposen mukaan se olisi sekä työnantajan että työntekijän edun mukaista.
”Kun pidämme pitkäjänteisesti huolta hyvistä työskentelyoloista myös etätöissä, pystymme parantamaan hyvinvointia ja tyytyväisyyttä työelämässä tälläkin saralla”, hän kirjoittaa.
Etätöissä myös väliaikaiset ratkaisut ovat usein tarpeellisia. Jos työ edellyttää joinain aikoina tavallista tiiviimpää työskentelyä työnantajan tiloissa, siitä kannattaa sopia erikseen. Samalla voidaan sopia jaksoista, jolloin etätyötä tehdään keskimääräistä enemmän.
Uutinen on tiivistetty Annina Ropposen Vieraskynä-kirjoituksesta, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 28.11.2024.
Lisätiedot
- Annina Ropponen, tutkimusprofessori, 043 825 1392, annina.ropponen [at] ttl.fi