Etätyö, hybridityö ja monipaikkainen työ
Etätyö
Etätyö on ansiotyötä, joka toteutuu pääasiallisen työpaikan ulkopuolella, esimerkiksi kotona.
Etätyö edellyttää työntekijän, esihenkilön ja työnantajan välistä
- luottamusta
- yhteistä suunnittelua ja sopimista
- työntekijän itsenäisen työskentelyn tukemista.
Etätyön onnistuminen edellyttää, että työkulttuuri ja johtaminen perustuvat kontrolloinnin sijasta luottamukseen.
Etätyön tekemisen ei tarvitse olla joko tai -vaihtoehto, vaan useimmiten on kyse hybridityöstä. Työpaikalla kannattaa miettiä, mikä on kullekin työpaikalle, työntekijälle, tehtävälle tai ajankohdalle tarkoituksenmukaisin tapa tehdä etätyötä ja työpaikalla tehtävää työtä.
Hybridityö
Hybridityöllä tarkoitetaan lähinnä sellaista työn organisointitapaa, jossa voidaan yhdistää etätyötä ja päätyöpaikalla tehtävää lähityötä. Asiantuntijatöissä on vakiintumassa hybridityömalli, jossa pyrkimyksenä on hyödyntää etä- ja lähityön vahvuuksia niin, että sekä tuottavuus että työhyvinvointi kukoistavat.
Hybridityömallia voidaan soveltaa näin:
- Työtekijä työskentelee työnantajan kanssa sovitun osan esimerkiksi viikosta tai kuukaudesta kotona etätöissä ja osan lähitöissä työpaikalla.
- Työnteon tavoista sovittaessa pyritään varmistamaan riittävästi kohtaamisia kasvotusten, jotta ideointiin, innovointiin ja yhteiseen oppimiseen syntyy mahdollisuuksia.
- Etä- ja lähityön ihanteellisen suhteen määrittelyssä organisaatiossa on ymmärrettävä kunkin työn sisältö. Työtehtävät voivat esimerkiksi edellyttää etä- ja lähityön rytmittämistä kausittain.
Hybridityömallin sujuvuus ja tuottavuus edellyttävät jatkuvaa kehittämistä. Kehittämisessä auttavat vaihtoehtojen kokeileminen ja palautteen kerääminen. Hybridityömallissa kuten muissakin työ tekemisen malleissa tavoitellaan tuottavuuden kasvua ja työhyvinvoinnin lisäämistä.
Hybridityön edut ja kehitystarpeet
Suhtautuminen hybridityömalliin vaatii työpaikoilta kauaskantoista harkintaa. Ratkaisuilla on vaikutuksia muun muassa organisaatioiden toimitilatarpeisiin ja työvoiman saatavuuteen.
Hybridityömallissa tehtävän etätyön edut ja haasteet riippuvat siitä, millaisesta organisaatiosta, liiketoiminnasta, työstä ja tehtävistä on kyse.
Etätyön edut liittyvät
- työn hallintaan
- työhön keskittymiseen
- työmatkoihin liittyviin säästöihin.
Yleisimpiä etätyöhön liitettyjä huolenaiheita ovat
- työn ja muun elämänpiirin rajojen hämärtyminen
- vähäiset mahdollisuudet päästä osallistumaan ja vaikuttamaan työpaikan asioihin
- ihmiselle luontaisen sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tuen niukkuus
- työssä tylsistyminen ja yksinäisyyden kokemukset.
Etätyöhön liittyvissä kokemuksissa on paljon yksilöllisiä eroja. Siihen vaikuttavat muun muassa henkilön työkokemus, persoona sekä työskentelyolosuhteet ja perhetilanne kotona. Monet kokevat etätyön lisäävän hyvinvointiaan, mutta osa saattaa kokea eristyneisyyttä ja tylsistymistä. On tärkeää tiedostaa riskit ja oppia välttämään niitä.
Työpaikoilla kannattaa pohtia, miten lisääntyvä etätyö muuttaa organisaation käytäntöjä ja johtamista sekä miten etänä työskentelevän henkilöstön työkykyä voidaan tukea.
Etätyössä hyvinvointia edistävät pääosin samat johtamisen tavat kuin lähijohtamisessakin: työn hallinnan tunteen tukeminen, arvostus ja ponnistelusta palkitseminen, oikeudenmukaisuus, saatavilla oleminen ja työn merkityksellisyyden ylläpitäminen.
Monipaikkainen työ
Tieto- ja viestintäteknologia mahdollistavat joustavan työskentelyn kiinteästä työpaikasta ja työajasta riippumatta. Monipaikkainen työskentely voi tapahtua useammassa paikassa ja olla kestoltaan ja säännöllisyydeltään vaihtelevaa.
Etätyö voi laajeta monipaikkaiseksi työskentelyksi, kun työtä voidaan tehdä joustavasti siellä, missä se on perustelluinta asiakkaan, työnantajan ja työntekijän kannalta.
Monipaikkaista työtä voidaan tehdä päätyöpaikan ja kodin lisäksi esimerkiksi työnantajan toisessa toimipisteessä, asiakkaan tai yhteistyökumppanin luona, toimistohotellissa, matkoilla, liikennevälineissä, kirjastossa, kahvilassa tai mökillä.
Tutkimusraportteja Julkarissa
- Miksi tulla toimistolle? Itseohjautuvan hybridityön mahdollisuuksia ja haasteita
- Erilaisten toimistotilojen, etätyön ja sairauspoissaolojen väliset yhteydet ennen ja jälkeen koronapandemian
- HELP-katsaus (hybridi-etä-lähi): Työelämän muutosnäkymät 2023
- Työn uudet muodot ja työkyvystä huolehtiminen : terveyskäyttäytyminen etätyössä