Mitä kuuluu? -tutkimus
Tavoitteet
Mitä kuuluu? tutkii soteuudistuksen vaikutuksia työhyvinvointiin ja edistää hyvinvointialueiden työhyvinvointia. Tavoitteena on tuottaa tietoa ja ratkaisuja, joilla voidaan pidentää sote- ja pelastustoimen ammattilaisten työuria sekä kasvattaa alan veto- ja pitovoimaa. Mitä kuuluu? on osa Työterveyslaitoksen pitkäjänteistä tutkimustyötä sote-alan – ja jatkossa myös pelastusalan – työhyvinvoinnin kehittämiseksi.
Mitä kuuluu? -tutkimukseen kuuluva työhyvinvointikysely tuottaa hyvinvointialueille laadukasta työhyvinvointitietoa niiden strategisen työhyvinvointi- ja työkykyjohtamisen tueksi. Mitä kuuluu? on kokonaisvaltainen työhyvinvointikysely, joka on luotu alun perin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan organisaatioille niiden tarpeista käsin. Kysely perustuu tutkittuun tietoon ja sen taustalla on Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laaja työhyvinvointiosaaminen ja -kokemus.
Mitä kuuluu? -kyselyn toteuttaminen tarjoaa hyvinvointialueille lähtökohdan ja suunnan työhyvinvoinnin kehittämiselle. Saatte kattavan ja monipuolisen tilannekuvan hyvinvointialueenne työhyvinvoinnista:
- työntekijöiden psykososiaalisista kuormitustekijöistä ja palautumisesta
- työyhteisön toimivuudesta
- johtamisen oikeudenmukaisuudesta
- organisaatiomuutoksesta
- työntekijöiden työkyvystä.
Kysely kohdistaa huomion niihin varhaisiin merkkeihin ja asioihin, joihin on kiireellistä puuttua ja joita parantamalla saadaan suurimmat vaikutukset. Kyselyn mittareiden kuvaamia asioita kehittämällä lisätään työn sujuvuutta ja työhyvinvointia sekä parannetaan työpaikan veto- ja pitovoimaa.
Tutkimukseen osallistuvat organisaatiot saavat Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatiman analyysin työhyvinvoinnin tilanteesta sekä suosituksia, miten kehittämisessä kannattaa edetä.
Mitä kuuluu? -kyselyn hyödyt
Työhyvinvointitietoa tarvitaan strategisen työhyvinvointi- ja työkykyjohtamisen tueksi, joka puolestaan on edellytys pitkäjänteiselle työolosuhteiden kehittämiselle. Työhyvinvoinnin kehittäminen tutkimusperusteisesti on valtti myös kilpailtaessa osaavasta työvoimasta. Osaava henkilöstö menee sinne, missä on todistetusti hyvä tehdä töitä.
Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn avulla organisaation on mahdollista
- saada luotettavaa tietoa työhyvinvointinsa tilanteesta ja siihen keskeisesti vaikuttavista, työhön liittyvistä tekijöistä
- ymmärtää, mitä tekijöitä korjaamalla tai vahvistamalla työhyvinvointia voidaan parantaa
- arvioida työolosuhteiden tilannetta kokonaisuutena
- saada perusta henkilöstöriskien hallintaan.
Työhyvinvointikysely tuo henkilöstön äänen kuuluviin. Se antaa työntekijälle hetken aikaa pohtia omaa työhyvinvointiaan. Samalla kysely raamittaa näkökulmia työhyvinvoinnin eri osa-alueisiin.
Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn avulla voit verrata organisaatiotasi muihin tai omiin aiempiin tuloksiinne. Mitä kuuluu? tarjoaa laajan, yli 40 000 vastaajan vertailuaineiston sote-alalta. Oman organisaation tai yksittäisen työyhteisön tuloksen osalta ei siis tarvitse pohtia, onko tulos hyvä vai keskiverto ‒ vertailu kertoo tuloksen tason. Mitä kuuluu? -kyselyn avulla oman organisaation tai yksikön tietoja on mahdollista verrata suhteessa saman organisaation tai yksikön tilanteeseen aiemmin muihin vastaaviin organisaatioihin kansallisesti
Mitä kuuluu? -kyselyn toteuttaminen
Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn toteuttaminen on organisaatiolle helppoa. Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat mukana prosessin kaikissa vaiheissa tukemassa onnistunutta kyselyn toteutusta ja tulosten hyödyntämistä.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Jaana Laitinen
Mervi Halonen
Rahoittaja
Työterveyslaitos