Johda palautumista kriisissä
Tavoitteet
Sote-alan työntekijöiden kuormitus on kasvanut viimeaikaisten kriisien, kuten koronapandemia, ja muutosten, kuten siirtymä hyvinvointialueelle, myötä. Koska kuormitusta ei voida täysin poistaa, hanke tuottaa tutkimukseen perustuvia, konkreettisia keinoja tukea sote-työntekijöiden ja hyvinvointialuevalmistelijoiden työstä palautumista.
Tarkastelemme erityisesti johtamisen ja työyhteisön keinoja tukea työstä palautumista, sillä aiempi palautumisen tutkimus on keskittynyt vahvasti yksilön käytössä oleviin keinoihin.
Hankkeen tavoitteena on:
- Tunnistaa kriisiaikana tehtävän haastavan työn kuormitus- ja voimavaratekijät
- Tuottaa tietoa, miten sote-työntekijät voivat tukea omaa ja työyhteisön palautumista kriisitilanteessa
- Tuottaa tietoa, miten työstä palautumista kriisiaikana voidaan tukea
- johtamisen keinoin
- yhteisöllisin keinoin
Aineistot ja menetelmät
Tutkimuksessa hyödynnetään jo kerättyjä aineistoja.
Laadullinen aineisto koostuu kahdesta Mitä kuuluu? -tutkimukseen osallistuneen organisaation ja Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille? -seurantakyselyyn osallistuneiden avovastauksia. Aineiston analysoinnissa hyödynnetään perinteistä sisällönanalyysiä, minkä lisäksi kehitämme hankkeen aikana automatisoitua sisällönanalyysiä hyödyntäen koneoppimisen menetelmiä.
Määrällinen aineisto sisältää Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille? -seurantakyselyn tulokset helmikuulta marraskuuhun vuonna 2022. Kyselyyn osallistui valmistelijoita hyvinvointialueilta. Aineiston analysoinnissa hyödynnetään tilastollisia monimuuttujamenetelmiä.
Tulokset ja vaikuttavuus
Sote-alalla työn kuormitusta ei voida poistaa kokonaan, mutta työkykyhaittoja voidaan pyrkiä vähentämään huolehtimalla palautumisesta. Paremmalla palautumisella voidaan edistää työhyvinvointia, tuottavuutta ja terveyttä sekä vähentää sairauslomia ja alalta poishakeutumista. Hanke tuottaakin siis osaltaan tietoa, jota voidaan hyödyntää sote-alan pito- ja vetovoiman edistämisessä.
Työn tuottavuuden ylläpitäminen kriiseissä ja niistä toivuttaessa on tärkeää yhteiskunnallisesti. Hankkeessa tuotettavat tutkimukseen perustuvat konkreettiset suositukset ja opas kertovat, mihin on tärkeää panostaa työstä palautumisen tukemiseksi etenkin johtamisessa ja työyhteisön toimissa kuormituksen lisääntyessä äkillisesti kriisien tai muutostilanteiden yhteydessä. Suositukset suunnataan paitsi työntekijöille ja työyksiköille, myös johdon ja HR:n käyttöön. Ohjeita voidaan hyödyntää hyvinvointialueilla ja muissa sote-organisaatioissa sekä laajemmin työelämän nopeissa muutostilanteissa, joissa työkuormitus on runsasta.
Hankkeen loppuraportti
Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas
Kysy hankkeesta
Jaana Laitinen
projektipäällikkö, tutkimusprofessori
Yhteistyötahot
Ohjausryhmätyöskentelyyn osallistuvat hyvinvointialueet:
- Etelä-Karjalan hyvinvointialue
- Satakunnan hyvinvointialue
- Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
- Pohjois-Savon hyvinvointialue
- Keski-Suomen hyvinvointialue
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Rahoittajat
Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos