Työkuormituksen hallinta ja palautuminen kriisissä
Vakavissa kriisitilanteissa työpaikan tulee huolehtia toiminnan jatkuvuuden lisäksi myös työntekijöiden hyvinvoinnista. Työntekijöitä koettelee kriisitilanteessa erityisesti lisääntynyt työkuormitus ja rajalliset mahdollisuudet palautumiseen.
Kasautuva kuormitus ja siitä johtuva riittämätön palautuminen heikentävät työkykyä. Tämä vaikuttaa merkittävästi työpaikan resilienssiin eli kriisinkestävyyteen.
Työkuormituksen hallinnan ennakointi turvallisuuskriittisillä aloilla
Turvallisuuskriittisissä töissä työkuormitusta voi kriisitilanteessa hallita kahdella keinolla: työtä muokkaamalla ja työntekijän voimavaroja vahvistamalla. Molempien keinojen onnistunut käyttäminen työpaikalla ennaltaehkäisee työntekijöiden ylikuormittumista.
Keinoja on esitelty tarkemmin Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä – opas turvallisuuskriittisten alojen työpaikoille -julkaisussa.
Työkuormituksen hallintakeinojen käyttö kriisitilanteessa edellyttää työpaikalta valmistautumista. Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä -oppaasta löytyy ohjeistus ja pohjat, joiden avulla työpaikka voi laatia oman suunnitelman työkuormituksen hallinnasta kriisitilanteen varalle.
Alakohtaiset suositukset työkuormituksen hallintaan
Turvallisuuskriittisten töiden työkuormituksen hallinnassa on alakohtaisia eroja, jotka näkyvät myös kriisitilanteessa. Terveydenhuollon hoitohenkilöstölle, pelastajille ja ensihoitajille sekä ydinvoima-alan valvomo-ohjaajille ja valmiusorganisaation henkilöstölle on laadittu omat suositukset.
Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä
Hantering av arbetsbelastning i en extern kris
Workload management in an external crisis
Sosiaali- ja terveysalan palautumisen johtaminen
Sote-alan muutostilanteessa keskeistä on työyhteisön toimivuus, työn sujuvuus, kuormituksen hallinta ja palautumiskeinojen hyvät rutiinit.
Palautunut työyhteisö toimii ja onnistuu tehtävissään, mikä varmistaa myös asiakas- ja potilasturvallisuuden. Palautunut työntekijä jaksaa kehittää työtä ja työyhteisöä sekä omaa osaamistaan, mikä parantaa myös potilaiden ja asiakkaiden hoidon ja palvelun laatua.
Työstä palautuminen mielletään usein yksilön asiaksi, mutta työpaikalla on keinoja palautumisen edistämiseksi jo työpäivän aikana
Työssä tapahtuvaa palautumista voi ja pitää johtaa. Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas antaa sote-esihenkilöille kokeiltavaksi lukuisia keinoja kuormituksen hallintaan ja palautumiseen ennen muutosmyllerrystä, sen aikana ja sen jälkeen.