Allergiaa ja ihoärsytystä aiheuttavat tekijät kampaajan ja kosmetologin työssä

Kampaajan ja kosmetologin käsi-ihottuma johtuu yleensä viivästyneestä ihokosketusallergiasta.
Suojakäsineisiin puettu kampaaja puristaa hiusväriä ulos tuubista.

Ihoa ärsyttävät tekijät kampaajan ja kosmetologin työssä

Allergiaa aiheuttavat aineet kampaajan ja kosmetologin työssä

Kampaajan ja kosmetologin allerginen käsi-ihottuma johtuu yleensä viivästyneestä ihokosketusallergiasta. Tätä tautia kutsutaan allergiseksi kosketusekseemaksi ja sen tavallisimpia aiheuttajia kampaajille ovat kestohiusvärit, hiusten pesu- ja muotoiluaineiden säilöntäaineet ja hajusteet sekä permanenttiaineet.

Hajusteet ja säilöntäaineet ovat myös kosmeettisten tuotteiden tavallisimpia viivästyneen ihokosketusallergian aiheuttajia. Muita kosmetiikassa esiintyviä ihokosketusallergeeneja ovat muun muassa mykerökukkais- ja muut kasviuutteet, auringonsuoja-aineet, villa-alkoholi eli lanoliini (lanolin), kookosyhdisteet (kokamidopropyylibetaiini ja sen epäpuhtaudet), pantenoli, klooriheksidiini, setostearoli ja sorbitaaniseskvioleaatti.

Ripsien ja kulmakarvojen kestoväreissä käytettävä parafenyleenidiamiini ja sen johdannaiset ovat tavallisia ihokosketusallergeeneja. Rakennekynsimateriaalien metakrylaatit ovat tärkeitä ihokosketusallergian aiheuttajia keinokynsien tekijöillä.

Välitön allergia kampaajan ja kosmetologin työssä on harvinaisempaa kuin viivästynyt kosketusallergia. Välitöntä ihoallergiaa kampaajille voivat aiheuttaa hiustenvaalennusaineiden persulfaatit, hiusten värjäykseen käytettävä henna (Lawsonia inermis-hennakasvista saatava luonnonhenna), luonnonkumikäsineiden luonnonkumiproteiinit, hiustenkäsittelyaineiden vehnäproteiinihydrolysaatit ja kestohiusvärien para-aminoyhdisteet.

Välittömän allergian ja kosketusnokkosihottuman aiheuttajina kosmetologeille kosmeettisissa tuotteissa voivat olla muun muassa hydrolysoitu vehnä (1), henna (Lawsonia inermis-kasvista valmistettu uute tai jauhe) ja muut kasviperäiset raaka-aineet, joissa on kasvin valkuaisaineita läsnä. Kosketusnokkosihottumaa voivat aiheuttaa myös persulfaatit ja klooriheksidiini.

Välittömään allergiaan liittyy usein myös hengitystieoireita eli nuhaa ja astmaa.

Allergiaa aiheuttavat aineet kampaajan työssä

Allergiaa aiheuttavat aineet kosmetologin työssä

Ihon akrylaattiallergiaa rakennekynsistä ja kynsi- ja ripsienpidennysliimoista

Rakennekynsien akryylitekniikassa monomeerineste ja polymeerijauhe sekoitetaan ja levitetään kynnelle. Seos kovettuu kemiallisesti, tai kovettamiseen käytetään UV-valoa. Geelitekniikassa kerrokset kovetetaan UV-valon avulla. Molemmat tekniikat perustuvat ihoa herkistävien akrylaatti- tai metakrylaattiyhdisteiden käyttöön. 

Kynsituotteissa käytettäviä metakrylaattiyhdisteitä ovat esimerkiksi etyylimetakrylaatti, metyylimetakrylaatti, etyleeniglykolimetakrylaatti, 2-hydroksietyylimetakrylaatti ja 2-hydroksipropyylimetakrylaatti. Tuotteiden valmistuksessa käytetyt metakrylaatit ja akrylaatit sisältävät usein epäpuhtautena muita saman ryhmän kemikaaleja, vaikkei niitä tuotteen koostumustiedoissa välttämättä mainita.

Valmiit muoviset keinokynnet ja liimattavat ripsipidennykset

Valmiiden muovisten keinokynsien kiinnittämisessä käytettävä liima sisältää yleensä pääainesosanaan etyylisyanoakrylaattia. Kynsiliimojen ja teollisuudessa käytettyjen pikaliimojen syanoakrylaatit ovat aiheuttaneet harvoin ihon kosketusallergiaa.

Liimattavien ripsenpidennysten kiinnittämiseen käytettävät ripsiliimat sisältävät myös pääasiassa etyylisyanoakrylaattia, mutta niistä on löydetty myös metakrylaatteja. Ripsiliimoja käsiteltäessä on suositeltavaa suojata ihoa samalla tavoin kuin rakennekynsityössä. Työterveyslaitoksessa on tutkittu henkilöitä, joilla on ripsenpidennysliiman syanoakrylaatin aiheuttama kosketusallergia. Kaikki ovat saaneet allergian, kun ovat käyttäneet ripsenpidennyksiä omissa silmissään. Kynsiteknikon kannattaa siis välttää pidennyksiä omissa silmissään.

Suojautuminen haitallisilta materiaaleilta

Rakenne- ja geelikynsityöhön liittyvää ihokosketusallergian riskiä on vaikea saada poistettua suojakäsineratkaisuilla. Työntekijän on kuitenkin parempi käyttää edes osittaista suojaa antavia suojakäsineitä kuin työskennellä paljain käsin. Oleellista pyrkiä työskentelemään niin, etteivät kovettumattomat rakennekynsimateriaalit lainkaan joutuisi suojakäsineiden pinnalle. Sotkeutuneet käsineet on heti vaihdettava.

Kynsimateriaalien käytön rajaaminen

Ihokosketusallergian riskin pienentämiseksi on tärkeää rajata kynsimateriaalien käyttö työpaikalla tiettyyn työpisteeseen, välttää tarkasti kynsimateriaalien roiskeita ja niiden muuta leviämistä työympäristöön, käsitellä kynsimateriaalipakkauksia suojakäsineet kädessä ja välttää valumia pakkausten pinnalla sekä säilyttää kynsimateriaalit erillään muista työpaikan aineista. Sotkeutuneet työvälineet ja pinnat on syytä puhdistaa heti ja käyttää puhdistettaessa suojakäsineitä. 

Myös kovetettujen rakennekynsien työstämisessä syntyneeltä pölyltä ja sen sisältämiltä kovettumattomilta metakrylaatteilta on suojauduttava käyttämällä suojakäsineitä, kohdepoistoa ja tehokasta hengityksensuojainta. Pöly on pyyhittävä tehokkaasti pois pinnoilta ja pestävä iholta. Myös työvaatteet on pestävä usein.

Myös kynsistudion asiakas voi saada metakrylaattiallergian rakennekynsimateriaaleista. Kovettumattoman kynsimateriaalin joutumista kosketuksiin asiakkaan ihon kanssa on haasteellista välttää.

Taulukko suojautumistoimista eri ammateissa

Työtehtävä Tuotteet Tuotteissa esiintyviä allergeeneja ja ärsytystekijöitä Suojautumistoimet
Akryyli- ja geelikynsien laitto ja huoltaminen Akryylijauhe ja –liuos, primer, geelikynsi-materiaalit Metakrylaatit (sekä akryyli- että geelikynsimateriaaleissa),  mm. etyylimetakrylaatti, etyylimetakrylaatti, etyleeniglykoli-metakrylaatti, 2-hydroksietyyli-metakrylaatti, 2-hydroksipropyyli-metakrylaatti Kynsipöly: Rakennekynsien työstämisestä syntyvä pöly (voi sisältää vielä kovettumattomia metakrylaatteja)

Estettävä ihokosketus kovettumattomaan

rakennekynsiaineeseen. Polyeteenimuovinen kertakäyttökäsine ja sen päällä nitriilikuminen kertakäyttökäsine, tai neopreenikertakäyttökäsineet 2 käsinettä päällekkäin puettuna suojaavat lyhytaikaisesti (parin minuutin ajan). Käsineet on vaihdettava tiuhaan. Koska käsineet eivät tarjoa kuin lyhytaikaista suojaa, oleellista on työskennellä niin, ettei kynsimateriaaleja lainkaan joutuisi käsineille.

Käsineet myös kynsimateriaalipakkauksia käsitellessä.

Vältetään kynsimateriaalien ja -pölyn leviämistä työpisteen pinnoille ja pakkauksien ulkopinnoille.

Työpöydässä imu/kohdepoisto kynsipölyn poistamiseen.

Kynsipölyn imurointi/siivoaminen asiakkaiden välillä.

Valmiiden muovi- tai silkkikynsien asennus Liima Etyylisyanoakrylaatti tai muu syanoakrylaatti Polyeteenimuovinen kertakäyttökäsine ja sen päällä nitriilikuminen kertakäyttökäsine.
Liimattavien ripsenpidennysten laitto ja huoltaminen Liima Etyylisyanoakrylaatti, tai muu syanoakrylaatti. Voi sisältää myös metakrylaatteja. Polyeteenimuovinen kertakäyttökäsine ja sen päällä nitriilikuminen kertakäyttökäsine, tai neopreenikertakäyttökäsineet puettuna 2 käsinettä päällekkäin. Hengityssuojain. Hyvä yleisilmastointi. Älä käytä itse ripsenpidennyksiä!

 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Kristiina Aalto-Korte

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
kristiina.aalto-korte [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2292

Maria Pesonen

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
maria.pesonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2239