Ihon suojaaminen ja hoito kampaamo- ja kauneudenhoitoalan työssä

Kampaamo- ja kauneudenhoitoalan työssä on tärkeää ihon suojaaminen, puhdistaminen ja hoito.
Suojakäsineisiin puettu kampaaja värjää asiakkaan hiukset pesualtaassa.

Märkätyö on tavallisin työperäisen ärsytysihottuman aiheuttaja. Märkätyön määrä on hyvä pyrkiä pitämään mahdollisimman vähäisenä ja märkätyöjaksot mahdollisimman lyhyinä. Asiakastyössä märkätyötä ei voida välttää, mutta esimerkiksi siivoamisessa voidaan suosia muita kuin märkiä menetelmiä. Märät työtehtävät tulisi pyrkiä jakamaan useamman työntekijän kesken. Kukin työntekijä voisi tehdä vuorotellen märkiä ja kuivia työtehtäviä siten, etteivät yksittäisen työntekijän märkätyöjaksot venyisi kovin pitkiksi.

Herkistävien kemikaalien, kuten hiusvärien, permanentti- ja vaalennusaineiden sekoittaminen ja rakennekynsimateriaalien käsittely on hyvä rajata omiin, muusta toiminnasta erillisiin työpisteisiin, joissa on pesumahdollisuus, helposti puhdistettavat pinnat ja suojakäsineitä helposti saatavilla. Roiskeita ja tahroja työpisteen pinnoilla ja pakkausten ulkopuolella vältetään ja jos niitä tulee, ne siivotaan heti pois. 

Likaisille työvälineille järjestetään säilytyspaikka, eikä niitä viedä pois kemikaalienkäsittelytyöpisteestä. Kun puhdistetaan kemikaaleista sekoitusvälineitä ja pintoja, käytetään suojakäsineitä. Altistumista pölyäville persulfaatteja sisältäville vaalennusaineille voi vähentää sekoittamalla vaalennuspulverin ja vetyperoksidin vetokaapissa tai käyttämällä pulverien sijasta nestemäisiä vaalennusaineita.

Ihon suojaaminen, puhdistus ja hoito

Ihon suojaaminen työn aikana

Ihon puhdistaminen

Sormukset, rannekorut ja rannekello pitää ottaa pois ennen työpäivää, koska ne vaikeuttavat ihon puhdistamista ja niiden alle jää kemikaaleja ja vettä. Samoin pitkien kynsien ja rakennekynsien alle kerääntyy helposti likaa. Myös työvaatteisiin pitää kiinnittää huomiota. Sileät materiaalit, joista hiusten pätkät irtoavat helposti eivätkä tartu, ovat suositeltavia. Muutoin pahimmassa tapauksessa hius voi tunkeutua ihoon ja aiheuttaa paiseen.

Käsiä pestään ”niin vähän kuin mahdollista, mutta niin usein kuin tarpeen”. Jos kädet eivät ole näkyvästi likaantuneet, niitä ei välttämättä tarvitse joka kerta pestä ihonpuhdistusaineella. Toisaalta käsille joutuneet kemikaalit ja muu lika on syytä heti puhdistaa huolella pois.

Kun tiiviitä suojakäsineitä on käytetty pitkään, käsien bakteeripitoisuus on suurentunut. Tällöin kädet on hyvä pestä. Iho on puhdistettava työn päätyttyä, tarvittaessa myös ruokailu- ja kahvitauolle lähdettäessä sekä aina ennen ja jälkeen WC:ssä käynnin. Kädet pestään ennen WC:ssä käyntiä, jotta työssä käsiteltyjä haitallisia aineita ei pääse intiimialueen herkälle iholle.

Käsienpesuaine valitaan siten, että sen pH on neutraali eli lähellä ihon normaalia pH:ta (5.5) eikä se sisällä hajusteita, väriaineita, liuotinaineita tai hankaavia (kuorivia) aineosia. Ihon puhdistukseen voidaan saippuan asemesta käyttää ihovoidetta (soveltuvia emulsiovoiteita on muun muassa apteekkien perusvoiteiden joukossa) tai erityisiä voidemaisia pesuemulsioita.

Asiakkaille käytettyjä pyyhkeitä ei pidä käyttää käsien kuivaamiseen, koska ne voivat sisältää jäämiä hiusväreistä, shampoosta tai muista tuotteista. Pesun yhteydessä kostunut käsien iho on erityisen läpäisevä, jolloin pyyhkeestä iholle joutuvat aineet voivat tunkeutua ihoon ja aiheuttaa ärsytystä ja jopa herkistymisen. Käsien voimakas hankaaminen pesun jälkeen voi vaurioittaa sarveiskerrosta ja siten heikentää läpäisyestettä.

Ihon hoito

Käsien peseminen heikentää väliaikaisesti ihon suojaavaa talikerrosta. Jokaisen pesun jälkeen, tai vähintään työpäivän päättyessä, käytetään kosteusvoidetta ihon kunnon ylläpitämiseksi ja ihon korjausmekanismien toiminnan edistämiseksi. Kosteusvoidetta levitetään kaikkialle käsiin ja myös kyynärvarsiin.

Työpaikan kosteusvoiteeksi valitaan hajusteeton ja tunnettuja tavallisimpia ihokosketusallergeeneja sisältämätön tuote. Voidetta pitäisi olla vähintään kahta laatua (vähärasvainen emulsio ja rasvaisempi voide), jotta työntekijä voi valita omalle ihotyypilleen sopivan.

Käsien ihon kunnosta on huolehdittava myös työn ulkopuolella. Jos iho tuntuu kuivalta, kosteusvoidetta voi illalla laittaa käsiin runsaasti ja sitten pukea puuvillaiset ohuet käsineet käteen, jotta voide imeytyy hyvin. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa myös kotona, kun käsitellään esimerkiksi pesuaineliuoksia.

Jos käsi-ihottuma kuitenkin ilmaantuu

Jollei kampaajan tai kosmetologin työn tai opiskelujen aikana puhjennut käsi-ihottuma parane itsestään ihon suojaamisen parantamisen myötä vaan jatkuu viikkoja, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Käsi-ihottuman syyn selvittäminen, aiheuttajan välttäminen ja ihottuman alkuvaiheessa aloitettu hoito ehkäisevät ihottuman kroonistumista sekä vähentävät sairauslomien ja työtehtävien vaihdon tarvetta. Pitkään jatkunut käsi-ihottuma paranee hitaasti ja uusii helposti.

Jos aiheuttajia pystytään välttämään, ihottuma usein paranee, ellei se ole ehtinyt kroonistua. Käsi-ihottuman aiheuttajien selvittäminen on tärkeää jotta tiedetään, mitä välttää. Todettu allergian aiheuttaja kannattaa poistaa kokonaan sekä työssä että kotona käytettävistä tuotteista vaihtamalla tuotteet kyseistä allergeenia sisältämättömiksi.

Ihoa ärsyttävien tekijöiden vaikutusta pyritään välttämään tai ainakin vähentämään työtapojen muutosten sekä ihon suojauksen parantamisen avulla.

Tarkistuslista ihon suojaamisesta ja hoidosta

Tallenna lista omalle koneellesi. Printtaa se ja käy läpi yksin tai työtoveriesi kanssa. Täyttäkää lista yhdessä valitsemalla kyllä tai ei. Pohdi, miten korjaat listan avulla havaitsemiasi epäkohtia työympäristössäsi. Ryhdy toimiin epäkohtien korjaamiseksi.

Tarkistuslista kampaamoille

Tarkistuslista kauneushoitoalalle

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Maria Pesonen

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
maria.pesonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2239