Lintuinfluenssalta suojautuminen

Tämä ohjeistus on tarkoitettu suojautumiseen tartuntataudeilta, joita linnut välittävät. Linnuissa esiintyviä ihmisille tartuntatauteja aiheuttavia taudinaiheuttajia on useita, muun muassa salmonella- ja kampylobakteerit sekä lintuinfluenssavirukset. Bakteerit tarttuvat herkästi ihmisiin ja on mahdollista, että lintuinfluenssaviruksetkin muuntuvat ihmisiin tarttuviksi. Toistuvat linnuissa esiintyvät lintuinfluenssaepidemiat ovat uhka mm. turkiseläin- ja siipikarjatuotannolle, mutta myös ihmisten terveydelle.
Kaksi hanhea ruohikolla

Lin­tuinfluens­sa­ta­pauk­set Suo­mes­sa 2025

Jos löy­dät kuol­leen lin­nun luon­nos­ta tai piha-​alueelta, toimi seu­raa­vien oh­jei­den mu­kai­ses­ti

Yksittäiset kuolleet linnut jätetään luontoon. Joukkokuolemasta on ilmoitettava virkaeläinlääkärille. Pihasta löytyvät kuolleet linnut kannattaa poistaa hygieniasyistä.

Ohje lin­tu­jen ulos­tei­den tah­ri­mien pöy­tien, tuo­lien ja te­ras­sien puh­dis­tuk­seen

Auringon säteily hävittää mikrobeja ulkona, mutta ei pysty vaikuttamaan tahrojen sisään, siksi lintujen jätöksiä on pestävä pois oleskelualueilta. 

Tie­toa työ­pai­koil­le, jois­sa on eri­tyi­nen riski al­tis­tua lin­tuinfluens­sal­le

Lintuinfluenssaa saattaa esiintyä esimerkiksi turkiseläintiloilla ja siipikarjatiloilla. Myös ulkotyössä, jossa kohtaa lintuja, niiden osia tai jätöksiä, saattaa olla altistumisriski.

Kysy lisää asian­tun­ti­joil­tam­me

Erja Mäkelä

Erja Mä­ke­lä

van­hem­pi asian­tun­ti­ja
Sähköpostiosoite
Puhelin
+358 30 474 2595

Avainsanat