Pelastusliivit ja kelluntapukineet
Suomessa hukkuu vuosittain lähes 150 ihmistä. Vaaratilanteita ovat talvella jäihin putoaminen ja kesäkaudella alkoholin vaikutuksen alaisena veteen putoaminen. Valtaosa vesillä hukkuneista ei käyttänyt kelluntavarusteita. On erittäin tärkeää valita suojaimet oikein. Käytä suojaimia ja käytä niitä valmistajan käyttöohjeiden mukaisesti, näin toimimalla voit välttää hukkumisen.
Liivejä ja kelluntapukineita on käyttötarkoitukseltaan ja kantavuudeltaan erilaisia. Pelastusliivit kääntävät ja pitävät käyttäjän selinkellunnassa, kun taas kelluntapukineet auttavat vain pysymään veden pinnalla.
Kelluntapukineiden ja pelastusliivien luokat
- Kelluntapukineet 50 N. Pukine on tarkoitettu käytettäväksi suojaisilla vesillä rannan läheisyydessä, kun apu on lähellä. Liivit eivät käännä tajutonta henkilöä selin kelluntaan eli selkäasentoon. Huomioi, että kelluntapukineet ovat vain uimataitoisten käyttöön!
- Pelastusliivit 100 N. Tarkoitettu suojaisille sisävesille. Suotuisissa oloissa liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon noin 10 sekunnissa. Kovassa aallokossa niiden kantavuus ja toimivuus eivät riitä, varsinkaan jos käyttäjällä on yllään paljon vaatteita. Ilmaa sitova vaatetus ja käyttäjän ruumiinrakenne vaikuttavat pelastusliivin oikaisukykyyn.
- Pelastusliivit 150 N. Tarkoitettu rannikkovesille tai vaativiin olosuhteisiin. Liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon 5 sekunnissa.
- Pelastusliivit 275 N. Tarkoitettu avomerelle tai erittäin huonoon säähän rannikkovesille. Liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon 5 sekunnissa. Liivit soveltuvat käytettäväksi, jos käytetään paksua, ilmaa sitovaa vaatetusta tai jos mukana on painavia työvälineitä.
- Liivit erikoiskäyttöön 50–275 N. Esimerkiksi koskenlaskuun ja melontaan. 50 N liivit eivät käännä tajutonta henkilöä selkäasentoon. 100–275N liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon liivin kantavuuden mukaan 5–10 sekunnissa.
- Valtamerialusten pelastusliivit (SOLAS-liivit). Näitä liivejä käytetään laivoilla. Ne ovat kansainvälisen merenkulku-organisaation (IMO) mukaisia. Liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon. Pelastusliivit voivat olla sekä CE- että SOLAS-hyväksyttyjä.
Kelluntapukineet ja pelastusliivit työssä
Kelluntapukeissa (50 N) ja useimmissa 100 N pelastusliiveissä kelluttava materiaali on kiinteää levymäistä umpisolumuovia. Kiinteä kelluntamateriaali saattaa tehdä liiveistä soveltumattomia työkäyttöön. Varsinkin 100 N liivejä käytetään harvoin työssä.
Paukkuliivit eli valjastyyppiset täyttyvät pelastusliivit (150 N ja 275 N) ovat usein käytännöllisempiä työssä. Ne täytetään joko ilmalla tai painekaasulla. Ne täyttyvät joko automaattisesti veteen jouduttaessa tai ne on täytettävä. Paukkuliivit tulee tarkastaa ja huollattaa säännöllisesti.
Työssä käytettävissä pelastusliiveissä tarvitaan lisäsuojia, jos esimerkiksi kemikaalit, hitsauskipinät, kuumuus tai tuli voivat vahingoittaa liivejä tai niiden osia ja siten heikentää niiden toimivuutta ja turvallisuutta hätätilanteessa.
Valinta ja käyttö
- Selvitä aluksi käyttötarkoitus ja tarvittava kantavuus sekä oikea koko painon ja rinnan ympäryksen mukaan.
- Kokeile tuotteen toimivuutta vedessä ennen varsinaista käyttöä ja noudata valmistajan antamaa käyttöohjetta.
- On tärkeää käyttää kelluntavarustetta aina ollessasi vesillä!
Huolto ja säilytys
- Huollata paukkuliivit vuosittain tai valmistajan ohjeiden mukaisesti.
- Säilytä tuotteet suojassa auringon valolta.
- Älä jätä tuotteita ulos talveksi.
Merkintä
Tarkista, että myyntipakkauksessa on näkyvissä seuraavat tiedot:
- standardin numero
- valmistajan tiedot
- kelluntapukineen/pelastusliivin käyttötarkoitus, malli ja kantavuusluokka (voidaan ilmaista kuvana)
- koko, esimerkiksi painon ja rinnanympäryksen mukaan
- tarvittaessa tiedot erikoiskäytöstä tai lisävarusteista.