Oletko keskellä organisaatiomuutosta tai jäänyt työttömäksi? Tai oletko jämähtänyt työhön, josta et enää löydä kipinää? Kaipaatko urallesi uutta suuntaa?
Johtaja Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta sanoo, että varsinkin työuran keskivaiheilla moni vastaa myöntävästi johonkin noista kysymyksistä.
Vaikka kaikki olisi ihan hyvin, omaa uraansa ja osaamistaan kannattaa aika ajoin pohtia: Mitä tapahtuisi, jos nykyinen työni loppuisi? Pääsisinkö silloin muualle töihin? Pitäisikö minun hankkia lisää koulutusta, että pärjäisin nykyisillä työmarkkinoilla?
”Kun tutkinto on tehty 20 vuotta sitten, työuraa voi olla edessä vielä toinen mokoma. Maailma muuttuu paljon 40 vuodessa”, Toppinen-Tanner huomauttaa.
Varaudu työelämän muutoksiin
Salla Toppinen-Tanner kollegoineen kehittää parhaillaan uravalmennusmallia, joka auttaa yli 40-vuotiaita varautumaan työelämän muutoksiin. Hänen mielestään jonkinlainen ”keskiuran katsastus” tekisi hyvää kaikille työntekijöille – myös ruuhkavuosiaan eläville.
”Tulevaisuuteen varautuminen ei tarkoita, että on koko ajan varpaillaan ja huolestunut. Kyse on siitä, että on tietoinen työmarkkinatilanteestaan ja valmistautunut muutoksiin.”
Työelämässä tarvitaan yhä enemmän valmiuksia oppia uutta sekä kykyä ylläpitää ja hyödyntää sosiaalisia verkostoja. Myös hyvä itsetuntemus on valttia. Tällaiset taidot kannattaa tuoda esiin myös töitä hakiessa.
Kun mietit tehtävien, työpaikan tai ammatin vaihtamista:
- Selvitä, onko omalla työpaikallasi mahdollista päästä työkiertoon tai edetä uralla.
- Silmäile oppilaitosten tarjontaa. Saisitko opiskelemalla lisää osaamista nykyiseen työhösi?
- Selvitä, olisiko sinun mahdollista opiskella työn ohella tai opintovapaalla.
- Kysele ihmisiltä heidän ammateistaan ja työtehtävistään.
- Tutustu työnhakukanavien ja työpaikkailmoitusten kautta tehtäviin, jotka vastaavat osaamistasi.
Kun valmistaudut työnhakuun:
- Päivitä CV:si ja nettiprofiilisi, esimerkiksi LinkedIn. Älä tyydy työkokemuksen ja tutkintojen listaamiseen. Kerro myös, millaisia tehtäviä olet tehnyt. Missä olet erityisen hyvä? Millaiset tehtävät ja roolit ovat sinulle mieluisimpia? Mitä ihmiset ovat sinusta sanoneet? Millainen työntekijä ja ihminen olet?
- Opettele tunnistamaan itsesi ja ominaisuutesi. Keskustele läheistesi kanssa ja kysy heidän mielipidettään.
- Vahvista itsetuntoasi. Missä olet hyvä tai erinomainen? Missä asiassa olet onnistunut työssäsi? Mieti konkreettisia esimerkkejä.
- Harjoittele hissipuhetta, jossa kerrot onnistumisistasi ja taidoistasi. Anna itsellesi lupa innostua. Kerro hetkistä, jolloin olit työn imussa. Mitä teit silloin?
Taidot työhön -hankkeessa Työterveyslaitos ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu kehittivät yli 40-vuotiaille uravalmennusmallin työelämän muutoksiin varautumiseksi.
Kommentointi