Ääni on jatkuvasti koetuksella esimerkiksi opettajilla, lastentarhanopettajilla, kouluttajilla, liikunnanohjaajilla ja asiakaspalvelijoilla.
Jos tärkeimmästä työvälineestään ei pidä huolta, seurauksena voi olla äänihuulten tulehtuminen tai jopa äänihuulikyhmyt. Äänen rasittumisesta kertovat käheytyminen, kurkun kuivuminen ja toistuva rykimisen tarve. Ääni narisee, särkyilee tai katoaa kokonaan.
Ääniongelmat kiusaavat varsinkin naisia: heidän äänihuulensa värähtelevät puolta nopeammin kuin miesten. Tyypillinen ääniongelmista kärsivä onkin naispuolinen opettaja.
Huono akustiikka ja melu häiritsevät
Puhetyöläisen kompastuskivenä voivat olla työolot. Puheen tuottamista häiritsevät kuiva huoneilma, ilman pölyisyys, taustamelu, hankalat työasennot ja kehno akustiikka.
Esimerkiksi luokkahuoneissa ja päiväkodeissa saattaa olla huono akustiikka ja paljon melua. Akustiikkaongelmiin saa helpotusta vaimennusmateriaaleista ja taustaverhoilusta, jotka sitovat ääntä ja estävät kaikumisen.
Ääniergonomian toteuttaminen on työkykyä ylläpitävää toimintaa, jolla ehkäistään ääniongelmien syntyä. Ääniergonomia olisi hyvä ottaa huomioon työterveyshuollon työpaikalla tehtävissä työpaikkaselvityksissä ennalta ehkäisevänä toimintana.
Rentoutta hengitykseen ja kehoon
Taloudellinen äänenkäyttö tarkoittaa sitä, että ääni syntyy helposti ja vaivattomasti, ilman erityistä ponnistelua. Ääni kuulostaa miellyttävältä, eikä siihen oikeastaan kiinnitä erityistä huomiota.
Hyvä äänentuotto alkaa rennosta hengityksestä, joka lähtee syvältä sisältä, palleaa käyttäen. Jos hengitys jää pinnalliseksi ja nopeaksi rintakehässä tuntuvaksi heiluriliikkeeksi, se vaikeuttaa huomattavasti taloudellista äänentuottoa.
Myös ryhti ja työasento vaikuttavat äänen tuottamiseen. Pään ja niska-hartiaseudun jännitykset tuntuvat äänentuoton kireytenä. Hyvä ja rento asento puolestaan helpottaa kurkunpään lihasten toimintaa. Siispä selkä suoraksi, hartiat taakse, pää pitkäksi niskan jatkeeksi ja leuka luonnolliseen asentoon – ei ylös eikä alas.
Hartioitten pyörittely ja lihasten venyttely työn lomassa rentouttavat päätä, niskaa ja hartioita. Sitten äänikin pääsee kulkemaan vapaammin. Suuri haukotus vapauttaa kasvot kireyksistä ja rentouttaa koko äänentuottokoneiston.
Kahvi pahaksi, vesi hyväksi
Hyvän äänen perustana ovat terveelliset elämäntavat, riittävä lepo ja laadukas uni.
Tulinen ruoka, kahvi, tee ja alkoholi kuivattavat ja ärsyttävät limakalvoja. Niiden nauttimista on hyvä välttää varsinkin, jos edessä on pitkä puherupeama. Banaani ja maitotuotteet puolestaan lisäävät kurkussa olevaa limaa, joka sekin vaikeuttaa äänen tuottamista.
Paras lääke paljon puhuvalle on vesi. Se pitää limakalvot kosteina ja kimmoisina. Jos kahvia on kuitenkin saatava, kannattaa jokaista kahvikupillista kohden nauttia yksi lasillinen vettä. Vesi kompensoi kahvin kurkkua kuivattavan vaikutuksen.
Puhu hiljaa – älä kuiskaa
Jos ääni on jo rasittunut ja suusta kuuluu vain pihinää, ihmiset sortuvat helposti kuiskaamaan. Kuiskiminen kuitenkin rasittaa äänihuulia vielä entisestään.
Kun ääni on käheänä, puhu mieluummin hiljaa tavallisella äänellä kuin kuiskaten. Parhaiten ääni paranee totaalisella hiljaisuudella, mutta se on mahdollista vain harvoin.
Näin pidät huolta äänestäsi:
- Juo runsaasti vettä.
- Pidä työasentosi hyvänä, niin äänikin kulkee paremmin.
- Tee niska-hartiaseudun rentoutus säännöllisin väliajoin.
- Lämmittele ääntäsi ennen puhesuoritusta.
- Rajoita kahvin juomista ja mausteista ruokaa.
Lähteet: Ihmeellinen ihmisääni (Laukkanen & Leino, Gaudeamus 1999) Ääniergonomia, Toimiva ääni työvälineenä (Sala, Sihvo, Laine, Työterveyslaitos 2011)
Teksti: Liina Paloheimo-Koskipää
Kommentointi