Muoviputkia valmistava Pipelife Finland Oy sai vuoden 2015 Suomen työelämäpalkinnon yhdessä Kankaanpään kaupungin kanssa. Perustelujen mukaan yritys on ansioitunut työyhteisön kokonaisvaltaisessa kehittämisessä.
Pipelife on menestynyt työhyvinvoinnin saralla aiemminkin: se sijoittui tänä vuonna toiseksi Suomen parhaat työpaikat (Great Place to Work) -listauksessa, ja muutama vuosi sitten se palkittiin Euroopan parhaana työntekijöiden kuuntelijana.
Pipelife työllistää Suomessa 135 henkeä. Sillä on tuotantolaitokset Haaparannassa, Iissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Utajärvellä.
"Hyvä työpaikka ei ole jatkuvaa bling-blingiä, vaan siellä on myös vaikeuksia ja ristiriitoja. Oleellisinta on, että meillä voi olla turvallisesti oma itsensä", sanoo toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää.
Hän noudattaa neljää periaatetta, joita ihmiset hänen mielestään odottavat hyvältä työpaikalta:
1. Turvattu toimeentulo
"Työstä on maksettava oikeudenmukainen korvaus. Palkalla pitää tulla toimeen. Jos joutuu koko ajan miettimään, riittävätkö rahat elämiseen, ei pysty täysillä keskittymään siihen, mitä tekee.
Meidän yrityksessämme tehdään sesonkityötä: kesällä on paljon töitä, talvella hiljaista. Jos sitä lähdettäisiin ratkaisemaan liiketaloudellisesti, niin talvella porukkamme olisi lomautettuna.
Olemme keskustelleet asiasta työntekijöiden kanssa. Käytämme erilaisia työaikajärjestelyjä, työaikapankkia ja joustoja siihen, että pystymme pitämään huolta omasta vakituisesta ydinjoukostamme läpi vuoden. Se tarkoittaa, että työntekijät joutuvat toisinaan venymään tavallista enemmän.
Toinen vaihtoehto olisi, että ottaisimme sesonkiajaksi töihin paljon ulkopuolisia. Ihmiset ovat kuitenkin äänestäneet tasaisen toimeentulon puolesta.”
2. Arvostuksen saaminen
"En ymmärrä puhetta paskatöistä ja hanttihommista. Sellaisia ei ole. On vain töitä, jotka ovat erilaisia.
Kun ihminen tekee työnsä hyvin, sitä pitää arvostaa – on se sitten päällikkötason tai suorittavan tason työtä, siivous- tai suunnittelutyötä. Meille ne kaikki ovat yhtä arvokkaita, ja pyrimme myös osoittamaan sen.
Esimerkiksi palkitsemisjärjestelmämme ovat tasapuolisia. Jokaiselle asetetaan hänen työhönsä sopivat tavoitteet."
3. Sopiva määrä haasteita
"Olen täynnä sitä höpötystä, että ihmiset tahtovat aina uusia haasteita. Ei se niin ole. Se riippuu ihmisestä ja hänen elämäntilanteestaan. Esimerkiksi perhetilanne vaikuttaa asiaan.
Meillä saa sanoa, että haluan nyt keskittyä vaikka pakkaamiseen eikä minulla tällä hetkellä ole sen suurempaa kunnianhimoa työelämässä. Jos tilanne myöhemmin muuttuu, asiaa tarkastellaan uudelleen.
Ihminen arvottaa itseään vahvasti sen perusteella, onnistuuko hän työssään. Jos haasteita ja kaikkea uutta tulee niin paljon, ettei niistä pysty suoriutumaan, se voi olla vakavien seurausten lähtöpiste.
Johtajana tietysti yritän saada ihmiset rakastamaan haasteita ja huomaamaan, että omaa työtä voisi tehdä vielä paremmin. Pitää kysyä, onko työntekijä tyytyväinen työnsä haasteisiin. Niitä tarjotaan tarvittaessa lisää. On tärkeää, että jokainen saa kehittyä mahdollisuuksiensa mukaan."
4. Hauskanpito ja yhdessä tekeminen
"En usko totiseen puurtamiseen. Töissä pitää olla hauskaa: kun innostut, niin onnistut. Aivot saavat virikkeitä siitä, millainen fiilis työpaikalla on.
Jokainen tietää, että flow’hun pääseminen on paljon helpompaa, kun on hyvä porukka ympärillä. En tarkoita jatkuvaa bailumeininkiä, vaan sitä, että kuuntelemme työntekijöitä, osallistamme heitä ja ratkaisemme asioita yhdessä. Meillä nauretaan paljon.
Vaikka työpaikka ei ole perhe, perhe-elämästä voisi ottaa mallia työelämään. Kotona teinit kiukuttelevat ja sanovat suoraan. He uskaltavat testata rajojaan, koska tietävät, että heitä rakastetaan ja kaikki annetaan anteeksi.
Myös työpaikalla tarvitaan samanlaista kokeilemisen ja kyseenalaistamisen kulttuuria. Ihmisen on uskallettava sanoa mielipiteensä ilman, että siitä tulee kolmen viikon panna tai potkut. Kyseenalaistaminen pitää tietysti tehdä rakentavasti ja työyhteisön pelisääntöjen mukaan."
Kommentointi