Jos työpaikan ilman lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta helteen vuoksi ylittää +28 °C, on työturvallisuuslain soveltamisohjeen mukaan työtä ryhdyttävä keventämään lyhentämällä työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle.
Altistumisajoiksi ovat kevyissä ja keskiraskaissa, pakkotahtisissa töissä vakiintuneet 50 minuuttia tunnin aikana alle +33 °C:een lämpötilassa ja 45 minuuttia tunnin aikana yli +33 °C:een lämpötilassa. Työtä siis tauotetaan 10–15 minuuttia tuntia kohden ja oletetaan, että tauot voidaan viettää viileämmässä. Tauoilla ei ole syytä hakeutua paahteeseen.
Omatoimisesti voi lisätä lämmönpoistoa iholta lisäämällä ilman virtausnopeutta joko tuulettimella tai ikkunoita avaamalla, jos talotekniikka sallii. Liikkuva ilma siirtää lämpöä pois ihon ja vaatetuksen pinnalta ja samalla, kun ihon lähellä oleva kostea ilmakerros vaihtuu, myös hien haihtuminen tehostuu.
Hiki on tehokkain tapa poistaa lämpöä, ja vain haihtunut hiki jäähdyttää ihmistä. Kolmen hikigramman haihtuminen minuutissa riittää poistamaan lämpöä iholta jo perusaineenvaihdunnan verran. Hikoilun myötä poistuva neste pitää korvata riittävällä nesteen nauttimisella.
Suora auringonpaiste lämmittää ihmistä tehokkaasti. Auringonpaiste kannattaa pitää ikkunan ulkopuolella. Tehokkain este on ikkunan ulkopuolinen kaihdin tai markiisi. Lämpösäteilyä estävät myös varta vasten kehitetyt selektiivilasit ja ikkunoiden välissä olevat kaihtimet.
Jos auringonpaiste pysäytetään kaihtimella tai verholla vasta ikkunan sisäpuolella, lämpö on jo tullut sisälle ja huone lämpenee, mutta lämpösäteilyn suora vaikutus ihmiseen vielä estyy.
Myös tietokoneet, printterit ja muut sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Niitä ei kannata pitää käynnissä turhaan. Jos samaan huoneeseen ahtautuu useita ihmisiä, voi sekin voi nostaa huoneen lämpötilaa, sillä levossakin ihminen tuottaa lämpöä 2–5 läppärin verran.
Omalla käyttäytymisellään voi vähentää kuuman haittoja:
- Totuttele kuumaan. Ensimmäiset päivät helteellä ovat vaikeimmat, sillä elimistön kunnollinen lämpösopeutuminen kestää terveilläkin 7–10 päivää.
- Käytä kevyttä ja väljää vaatetusta, joka läpäisee kosteutta ja ilmaa.
- Juo riittävästi. Fyysisessä työssä kuumassa juo jopa 1–2 desilitraa kerralla, 3–4 kertaa tunnissa. Kevyessäkin työssä nesteitä on syytä nauttia, mutta vältä ylinesteytystä.
- Syö monipuolisesti.
- Huolehdi, että saat öisin nukuttua riittävästi. Se auttaa elimistöä palautumaan kuumakuormituksesta.
- Muista, että jotkin sairaudet ja lääkkeet voivat heikentää lämmönsietoa.
Vastaajat: Hannu Rintamäki, Harri Lindholm ja Rauno Pääkkönen, Työterveyslaitos
Aiheesta lisää:
Kuumassa työskentely (Lämpöolosuhteet työpaikalla -sivulla)