Työterveyspsykologi Johanna Välimäki Työterveyslaitoksesta sanoo, että ammattilaisen ja asiakkaan vuorovaikutus on harvoin tasavertaista ja vastavuoroista. Juuri se on omiaan synnyttämään tunnekuormitusta.
Ajatellaan vaikka hierojaa, jonka vastaanotolle tulee selkäjumista kärsivä asiakas. Rentouduttuaan asiakas alkaa kertoa raskaasta elämäntilanteestaan. Hieroja ei välttämättä ole tilanteessa ihan vapaana omana itsenään.
”Vaikka työntekijä olisi tosi väsynyt eikä millään jaksaisi olla sinä päivänä töissä, hän ei voi näyttää sitä asiakkaalle. Tunteiden hillitseminen vie voimia”, Välimäki sanoo.
Hänen mukaansa rooliodotukset lisäävät kuormitusta. Työntekijän odotetaan ehkä olevan hyvin empaattinen ja aurinkoinen ja ottavan vastaan kaiken, mitä asiakas sanoo.
Tunnekuormitus latistaa tunteita
Tunnekuormitus on yksi asia, jota käsitellään Työterveyslaitoksen julkaisemissa Pötki pitkälle! -suosituksissa.
Tietopaketti antaa keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan varsinkin sosiaali- ja terveysalan yrittäjille ja työntekijöille. Keinot sopivat myös muille. Tavoitteena on lievittää fyysistä, psykososiaalista, kognitiivista ja eettistä kuormitusta.
Johanna Välimäki on ollut mukana laatimassa suosituksia. Hän sanoo, että ihmisten kanssa työskentelevien on hyvä tiedostaa tunnekuormitus ilmiönä.
”Muuten tunnekuorma kasvaa vaivihkaa. Jos työssä ei ole tasapainottavia voimavaroja, tunnekuormitus voi vaikuttaa jopa työuupumuksen kehittymiseen.”
Lievempiä oireita ovat väsymys, ärtymys ja etäinen suhtautuminen asiakkaisiin. Tunteet voivat latistua niin, että elämä muuttuu ilottomaksi ja harmaaksi. Voi tulla myös kognitiivisia oireita, kuten keskittymisvaikeuksia.
Sanoita tunteesi, nauti kivasta palautteesta
Tunnekuormituksen hallinnassa yhdistyvät parhaimmillaan työpaikan keinot ja työntekijän omat keinot. Työpaikan keinoja ovat esimerkiksi työnohjaus ja keskustelut kollegojen tai esihenkilön kanssa.
Jos kyse on vaikkapa sote-alan yksinyrittäjästä, hän saattaa olla aika yksin. Ei ole työkavereita, joiden kanssa käydä läpi ja jäsentää hankalia asiakastilanteita.
”Jos huomaa jonkin tilanteen vaivaavan mieltä, kokemusta voi jäsentää kirjoittamalla. Oman tunnetilan sanoittaminen on tärkeää. Se auttaa tunnistamaan, mikä oli asiakkaan tunnetta ja mikä on omaa”, Johanna Välimäki sanoo.
”Tunteet tarttuvat helposti, mutta asiakkaan kuormaa ei pidä ottaa kantaakseen.”
Kokeile näitä keinoja:
- Pidä asiakkaiden välissä pieni tauko, jos se on mahdollista. Mieti, mikä tunne sinulle jäi kohtaamisesta. Pyri sitten karistamaan edellinen asiakas mielestäsi, ennen kuin otat vastaan seuraavan.
- Kuulostele aina työpäivän jälkeen, millainen olo sinulla on. Mitä tarvitset juuri tänään? Liikkumista luonnossa? Rentoutumista kotona?
- Onko tapanasi harmitella, mikä tänään meni huonosti tai jäi tekemättä? Suuntaa huomiosi myös siihen, mikä meni hyvin. Et varmasti ole epäonnistunut töissä kahdeksaa tuntia.
- Mistä yleensä saat onnistumisen kokemuksia? Voitko lisätä niitä asioita työhösi tai vapaa-aikaasi?
- Huomioi voimavarana saamasi palaute ja arvostus. Keräätkö asiakaspalautetta? Tuuletatko onnistumisiasi?
- Kiitä itseäsi hyvin tehdystä työstä joka päivä.
Aiheesta lisää:
Pötki pitkälle! -suositukset on laadittu Työterveyslaitoksen Työkykyä sosiaali- ja terveysalan yrittäjien arkeen -hankkeessa.
Kommentointi