Evantian 130 kommunikoinnin ammattilaista asuvat ja työskentelevät ympäri Suomea. Yritys tarjoaa muun muassa vammaisten tulkkauspalveluja, kommunikaatio-opetusta ja saavutettavuuspalveluja. Se on toiminut alalla yli 30 vuotta.
Suurin osa työntekijöistä on tulkkeja. Heidän työnsä on hyvin itsenäistä. Toimeksiannot välitetään sähköiseen kalenteriin, josta tulkit näkevät, millaisia tilauksia on tullut. He lähtevät keikoille kotoaan.
”Etäkokoukset ovat olleet meillä arkipäivää jo vuosia. Olemme pohtineet paljon yhteisöllisyyttä ja panostaneet siihen”, kertoo palvelupäällikkö Ville Virta.
Ensimmäisenä koronakeväänä yrityksen toiminta hiljeni. Varsinkin tulkkauspuolen asiakkaat joutuivat peruuttamaan tilauksiaan. Ulkomaan keikat loppuivat kokonaan matkailun pysähtymisen takia. Isku oli kova, mutta korona-ajan etätyö on tuonut mukanaan myös jotain hyvää – yhteisöllisyys on vahvistunut.
Tekniikan kehitys paransi vuorovaikutusta
Ville Virta kertoo Evantian kokemuksista ja keinoista webinaarissa ”Yhteisöllisyyden vahvistaminen – apatiaa vai innostusta etätyöaikana?”.
Webinaarin järjestää Kasvetaan yhdessä -hanke, joka tukee pienten ja keskisuurten yritysten muutoskyvykkyyttä, resilienssiä, jatkuvaa kehittämistä ja koronapandemiasta toipumista. Virta osallistui hankkeen valmennukseen yrityksen laajennetun johtoryhmän ja tuotekehitysvastaavan kanssa.
Evantian etäkohtaamisten vuorovaikutus on parantunut ensinnäkin siksi, että Teamsiin on tullut uusia ominaisuuksia. Virta uskoo, että se on paljolti etäajan ansiota.
”Kokouksissa työskentelemme pienryhmissä ja hyödynnämme paljon chattia. Kokouksissa on ollut chatti-emäntä tai -isäntä, joka vastailee kysymyksiin ja nostaa asioita yhteiseen keskusteluun. Käytämme live-reaktioita tunteiden ja mielipiteiden ilmaisemiseen.”
Virtuaalinen työhuone ja aluehetket yhdistävät
Korona-aikana Evantia otti käyttöön esimerkiksi nämä vuorovaikutusta tukevat käytännöt:
- Virtuaalinen työhuone perjantaisin. Perjantait ovat kentällä muita päiviä hiljaisempia. Kello 9–15 työntekijät voivat piipahtaa Teamsiin moikkaamaan, juttelemaan, esittämään kysymyksiä tai vaikka testaamaan Teamsin toimintoja turvallisessa ympäristössä. Paikalla on aina joku esihenkilö, hallinnon työntekijöitä ja joskus johtajiakin.
- Virtuaaliset aluehetket. Ennen korona-aikaa esihenkilöt kiersivät tapaamassa työntekijöitä eri paikkakuntien toimipisteissä. Visiitit kestivät yleensä pari päivää. Kun korona lopetti matkustamisen, aluehetkiä alettiin järjestää Teamsissa. Ne eivät olleet kokouksia, eikä niihin ilmoittauduttu. Vapaamuotoisessa tilaisuudessa olivat mukana kaikki esihenkilöt. Ideana oli kuunnella alueen työntekijöitä ja keskustella tyyliin ”sana on vapaa”.
Myös yrityksen sisäisen Yammer-yhteisöpalvelun käyttö on aktivoitunut. Sinne on luotu ryhmiä eri paikkakuntien ihmisille ja eri ammattiryhmille, kuten kirjoitustulkeille ja puhevammaisten tulkeille.
”Yammer on kuin työpaikan oma sosiaalinen media. Olemme pitäneet sitä intran rinnalla vähän rennompana alustana. Siellä huudellaan esimerkiksi, että nähdäänkö Teams-kahveilla silloin ja silloin”, Ville Virta kertoo.
Etäyhteisö on kelpo työyhteisö
Vaikka virtuaalinen yhteydenpito oli henkilöstölle tuttua ennestään, korona-aika tavallaan normalisoi sen. Suomalaiset siirtyivät etätöihin sankoin joukoin, ja etäyhteisöstä tuli hyväksytty työyhteisö. Etäosallistuminen ylipäätään muuttui luonnolliseksi:
”Kaikki alkoivat osallistua etänä lastensa koulun tilaisuuksiin ja joogatunneille. Puolisot ja tutut tekivät töitä etänä. Yhtäkkiä meidän työpaikkamme etätoiminnot eivät olleetkaan mitään ihmeellistä. Olimme yksi muiden joukossa”, Ville Virta sanoo.
Kasvetaan yhdessä -hankkeen innostamana Evantiassa kysyttiin viime syksynä henkilöstön ajatuksia yhteisöllisyydestä: Mitä se merkitsee itselle? Mitä se tarkoittaa oman tiimin näkökulmasta? Mitä työnantaja voisi tehdä yhteisöllisyyden kehittämiseksi?
”Vastauksista nousi esiin, että yhteisöllisyys on jokaisen asia. Yhteisöllisyys ei putoa syliin itsestään, vaan siihen tarvitaan kaikkien aktiivisuutta. Työyhteisö tehdään yhdessä.”
Uusia avauksia yrityksen toimintaan
Myös yrityksen toimintaan on tullut uusia avauksia. Perinteisen tulkkauspalvelun kysynnän hiivuttua katse käännettiin siihen, mitä muuta yritys voi tarjota.
Tulkit ja opettajat ottivat haltuun uutta tekniikkaa ja alkoivat tehdä myös etätulkkausta ja etäopetusta. Se vaati paljon selvittelyä, kokeiluja, koulutusta ja uuden opettelua. Kehittämisen kohteeksi valittiin myös verkkosivujen saavutettavuuspalvelut.
Tulevaisuus näyttää taas lupaavalta.
Aiheesta lisää:
Ville Virta puhuu webinaarissa ”Yhteisöllisyyden vahvistaminen – Apatiaa vai innostusta etätyöaikana” 12.4.2022 klo 15–16.
Kasvetaan yhdessä – yritysten tuottavuuden ja työhyvinvoinnin lisääminen organisaatioresilienssiä ja muutoskyvykkyyttä kehittämällä (hankkeen esittely)
Kasvetaan yhdessä -hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja sitä toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Työterveyslaitos.
Kommentointi