Hanke

Monimenetelmäinen arviointitutkimus: Vetoa ja pitoa -valmennus (Läpimurto)

Selvitämme tutkimuksessa yhteiskehittämiseen perustuvan valmennusprosessin ns. läpimurtotyöskentelyn vaikuttavuutta ja seuraamuksia sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueilla. Tavoiteltua muutosta arvioidaan yhteiskehittämisprosessin, kehittämistyön tulosten ja uusien toimintakäytäntöjen näkökulmista.
-

Aikataulu

1/2024–4/2027

Tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa lisää ymmärrystä yhteisötason kehittämisinterventioiden vaikuttavuutta edistävistä ja estävistä tekijöistä.

 

Aineistot ja menetelmät

Sosiaali- ja terveysministeriö organisoi osana Hyvän työn ohjelmaa hyvinvointialueiden työyksiköille kohdennetut Vetoa ja pitoa -valmennukset vuosina 2024–2025. Tutkimme tämän valmennusprosessin vaikuttavuutta.

Valmennuksen arviointi sisältää kolme osakokonaisuutta.

  1. Arvioimme valmennuksen vaikuttavuutta analysoimalla Mitä kuuluu? ja Hyvinvointialueiden työhyvinvointitutkimus -kyselyiden seurantatietoja.
  2. Kuvaamme kehittämisprosessin aikana tapahtuvaa muutosta laadullisella monitapaustutkimusmenetelmällä.
  3. Tutkimme osakokonaisuuksien 1 ja 2 aineistoja ja aikaisempaa kirjallisuutta hyödyntäen vaikuttavuutta edistäviä ja estäviä tekijöitä yleisemmällä tasolla. 

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimuksemme tuottaa synteesin yhteisötason kehittämisinterventiossa tavoitellun muutoksen vaikuttavuutta edistävistä ja estävistä tekijöistä. 

Sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoiman parantamiseksi tarvitaan yksilöihin kohdistuvien toimien lisäksi yhteisötason kehittämisinterventioita, jotka koskevat

  • työtä
  • työprosesseja
  • työyhteisöä 
  • työympäristöä 
  • johtamista. 

Tutkimuksen avulla olemme rakentamassa entistä vaikuttavampia kehittämisinterventioita, joissa vähennetään työn kuormittavuutta ja vahvistetaan työntekijöiden voimavaroja.

Kysy tutkimuksesta

Tiina Koivisto

Tiina Koivisto

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
tiina.koivisto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 8653

Yhteistyökumppani

Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelma

Rahoittajat

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Työterveyslaitos