Esimiehen ja alaisten vuorovaikutus rakentuu jännitteen varaan: esimiehen on työskenneltävä riittävän lähellä porukkaansa mutta pidettävä kuitenkin etäisyyttä.
Pahimmillaan liian etäinen esimies sulkeutuu huoneeseensa ja tulee sieltä ulos vasta kotiin lähtiessään. Hänen on vaikeaa tai mahdotonta tietää, mitä työpaikalla ja työyhteisössä on meneillään. Tämä koskee sekä työntekoa että ilmapiiriä.
Toisaalta esimies voi olla myös liian lähellä. Se tarkoittaa, että hän on vain yksi ryhmän jäsen muiden joukossa. Silloin se auktoriteetti ja päätösvalta, joita hänen – ainakin välillä – tulee työnantajan edustajana käyttää, murenee.
Lounasseuraa tasapuolisesti
Riittävän etäisyyden ylläpito saattaa varsinkin alussa olla hankalaa silloin, kun esimies on valittu tehtäväänsä ryhmän sisältä.
Esimiehenä hänen kannattaa välttää niinkin tavallisia tilanteita kuin päivittäistä lounastamista parhaan tiimikaverinsa kanssa. Tämä voi tuntua epäoikeudenmukaiselta: Miksi en voisi käydä lounaalla hyvän työkaverin kanssa?
On kuitenkin parempi pyrkiä siihen, että käy syömässä tasapuolisesti kaikkien työryhmän jäsenten kanssa. Muuten voi herätä epäilyksiä joidenkuiden suosimisesta. Sitä se tavallaan saattaa ollakin:
Tuleehan työkavereiden kanssa jatkuvasti juteltua työasioista myös erilaisissa epävirallisissa tilanteissa, kuten juuri lounaalla. Näissä keskusteluissa mukana olevat tietävät helposti muita enemmän siitä, mitä töissä on tekeillä.
Säästyykö bestis potkuilta?
Jotkut omasta porukasta nousseet esimiehet avaavat entiset työkaverisuhteensa koko tiimille. Tämä saattaa toimia, jos esimies pystyy myös käytöksellään osoittamaan, että hän kohtelee kaikkia tasapuolisesti.
Vaikka työyhteisön jäsenet näennäisesti tuntuisivat olevan sinut tilanteen kanssa, esimiehen kaveruus- ja ystävyyssuhteet nousevat väistämättä pintaan tiukoissa paikoissa. Yt-neuvottelut ovat tästä tyypillinen esimerkki.
Jutun tausta:
Juttu perustuu oppaan ”Pomohautomo – Opi esimieheksi” käsikirjoitukseen, jonka ovat tehneet työsuojelupäällikkö, työnohjaaja, kouluttaja, valmentaja Tommy Larvi ja henkilöstösuunnittelija, kouluttaja, valmentaja Anna Vanhala.
He työskentelivät Työterveyslaitoksessa muun muassa esimiesten kouluttajina. Nykyisin molemmat ovat Kotkan kaupungin palveluksessa.
Pomohautomossa käydään läpi esimiestyön keskeiset asiat, ja se on tarkoitettu varsinkin tuoreille esimiehille. Heille tärkeitä näkökulmia on kerätty muun muassa Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehden lukijakyselyillä ja joukkoistamalla aihetta sosiaalisessa mediassa.
Työpiste-verkkolehti julkaisee Pomohautomon juttusarjana.
Kommentointi
Mielestäni esimiehen ei pitäisi pyöriä työntekijän jaloissa, se on ahdistavaa