Liian vähän tekemistä töissä – uskallanko ottaa puheeksi?

Minulla on töissä liian vähän tekemistä. Se hävettää, ja tunnen olevani tarpeeton. Jos tulisi muutosneuvottelut, minulle kävisi huonosti. Siksi en ole ottanut asiaa puheeksi esihenkilöni kanssa. Teen toimistotyyppistä työtä. Joskus minullakin on ollut riittävästi tai jopa liikaa tehtäviä. Nykyinen tilanne eli toimettomuus tuntuu paljon raskaammalta. Mitä voin tehdä?
-

Tilanne, jossa kokee työssä olevan liian vähän tekemistä ja työ tuottaa tylsistymistä, voi aiheuttaa stressiä ja heikentää työhyvinvointia siinä missä liiallinen työmääräkin.

Työ, jossa ei opi uutta ja joka ei myöskään sopivalla tavalla haasta kehittymään, voi turhauttaa. Se voi jopa taannuttaa omaa osaamista.

Pelkosi toimettomuuden esille tuomisesta on ymmärrettävä, ja monesti oman epämukavan tai haastavan tilanteen puheeksi ottaminen työpaikalla on vaikeaa.

Toimettomuus ei kuitenkaan tarkoita, että olisit työntekijänä vähemmän arvokas. Et vain pääse käyttämään omia taitojasi ja potentiaaliasi oikealla tavalla. Työmäärän vähentyminen ei myöskään itsessään ennakoi tulevaa irtisanomista.

Tällaisessa tilanteessa keskustelu esimerkiksi esihenkilön kanssa voi olla paikallaan. Esihenkilösi ei välttämättä ole lainkaan tietoinen kokemastasi turhautumisesta tai työtehtävien puutteesta. On myös työpaikan etu, että työntekijöiden osaaminen ja motivaatio työtä kohtaan pysyvät yllä.

Valmistaudu keskusteluun esihenkilösi kanssa miettimällä etukäteen, mitä toivoisit työn sisällöltä ja mihin suuntaan haluaisit kehittyä.

Lähesty keskustelua ratkaisukeskeisesti ja kehityshakuisesti. Löytyisikö työpaikalta esimerkiksi koulutuksia, projekteja tai lisätehtäviä, joiden avulla voisit tuoda lisäarvoa työpaikalle ja jotka toimisivat samalla turvana omalle tulevaisuuden työllistymisellesi?

Avoin ja rakentava keskustelu auttaa löytämään uusia mahdollisuuksia työhön ja vähentää huolta oman työn jatkuvuudesta. Kollegoidenkin kanssa juttelu voi tuoda vertaistukea omaan tilanteeseen, ja heiltä voit saada uusia ajatuksia.

Yleisesti kannattaa muistaa, että työnantajalla on velvollisuus tarjota työntekijöilleen työsopimusta vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole, tulee työntekijälle tarjota muita omaa ammattitaitoa ja kokemusta sekä koulutusta vastaavia tehtäviä.

Jos työtehtävät omassa työssäsi ja omalla alallasi kuitenkin alkavat yleisesti vähentyä, sinun on hyvä aika pohtia omaa ammatillista kehittymistäsi laajemminkin.

Prioriteetit työtehtävien sisällössä ja tarvittavassa osaamisessa voivat joillain työpaikoilla ja ammattialoilla muuttua nopeastikin. Siksi omien vahvuuksien, osaamisen ja taitojen peilaaminen työn tarpeisiin ja muuttuvaan työmarkkinatilanteeseen on hyväksi.

Samalla on hyvä miettiä, vastaako työ ylipäätään tarpeitasi ja toiveitasi. Joskus työuralla tulee itsestä riippumatta vastaan erilaisia muutostilanteita ja jopa irtisanomisia. Senkin vuoksi omaa työuraa ja osaamista kannattaa suunnitella tulevaisuutta ajatellen.

Muista, että yllättävät muutokset voivat joskus avata tilaa jollekin kokonaan uudelle.

Vastaaja: Otto Pankkonen, tutkija, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

Työhön kuuluu tylsiäkin hetkiä, mutta toistuvalle tylsistymiselle pitää tehdä jotain (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Urajumi tuntuu umpikujalta, mutta siitä on reittejä ulos (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Kehityskeskustelu auttaa tunnistamaan, mikä saa työntekijän syttymään työssä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Työuralla jämähtäminen syö motivaatiota – miten löytää uusia urapolkuja? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!