Kuulonsuojaimia ei ole lähtökohtaisesti tarkoitettu toimistoon. Jos toimisto kuitenkin on suunniteltu ilman vetäytymistiloja, työntekijöiden yhteiset pelisäännöt ovat pettäneet tai työntekijä on muuten herkkä häiriintymään, niin kuulonsuojaimet ovat toki yksi vaihtoehto.
Yleensä kuitenkin katsotaan, että muut torjuntatoimenpiteet tulisi tehdä ennen mitään suojaimia. Tässä tapauksessa toimenpiteitä olisivat olleet toimiston akustiikan hyvä suunnittelu ja tilojen järjestäminen erilaisia työtehtäviä varten.
Suojainten pitäisi olla aina käyttäjälleen sopivat. Yleensä suositellaan, että työntekijöillä olisi työpaikalla mahdollisuus valita suojaimet muutamasta vaihtoehdosta.
Avokonttorissa äänitasot eivät ylity sillä lailla, että työnantaja olisi ainakaan riskin perusteella velvollinen korvaamaan suojaimia. Siksi ne taidetaan yleensä maksaa omasta pussista. Silloin myös sovittelu ja kokeilu järjestetään itse, ellei työpaikalla ole toisin sovittu. Joskus esimerkiksi työterveyshuolto saattaa suositella suojainten hankintaa.
Se, ovatko tulppa- vai kupusuojaimet sopivammat, riippuu käyttäjästä. Kertakäyttöisiä tulppia saa tosiaan käyttää vain kerran. Pidempiaikaiseen käyttöön tarkoitetut tulpat vaativat huoltoa, ja korvakäytävän muotoon valetut yksilölliset tulpat ovat melko kalliita.
Likaiset tulpat voivat johtaa korvatulehduksiin. Lisäksi kaikki suojaimet hiostavat – kuvut vähän eri tavalla kuin tulpat. Kupusuojaimet voivat myös olla painavat. Ja mitä suurempi niiden jousivoima on, sitä kovemmin ne painavat myös päätä vasten.
Elektroniikkaa suojaimiin ei tarvita – se tuo lisää painoakin. Eri asia on, jos haluaa työskennellessään kuunnella musiikkia tai radiota. Radiossa on rajoitin, jonka ansiosta äänitaso kuvun alla jää alle 82 desibelin (A-painotettu äänitaso).
Toimistokäyttöön ei kannata hankkia ainakaan niin sanottuja tasoriippuvaisia suojaimia, koska ne päästävät läpi puheäänen. Tasoriippuvaisten suojainten vaimennus nimittäin alkaa vasta kovemmilla äänitasoilla.
Koska kuulo ei ole vaarassa toimistossa, suojainten vaimennus voi olla melkein millainen tahansa. Pienelläkin vaimennuksella pärjää, mutta silloin puhe kuuluu herkemmin läpi. Pitää varmistaa, että kuulee ainakin palohälytyksen äänen.
Oikein tehokkaiden kuulonsuojainten käyttöön liittyy ongelma, joka on hyvä tiedostaa: Jos niitä tottuu käyttämään paljon ja on ääniyliherkkyyttä, voi syntyä noidankehä. Silloin kaikki äänet alkavat häiritä.
Ilmiö liittyy ihmisen kuulojärjestelmään. Pystymme yleensä suodattamaan pois tuttuja ääniä, mutta jos olemme koko ajan totaalisessa hiljaisuudessa, normaalitkin äänet alkavat jossain vaiheessa aiheuttaa ongelmia. Kuulojärjestelmä ei enää olekaan tottunut niihin ääniin. Ongelma on toki harvinainen.
Vastaaja: erityisasiantuntija Heli Koskinen, Työterveyslaitos
Aiheesta lisää: