Taide vaikuttaa työhyvinvointiin monella tasolla. Luovien menetelmien käyttö työyhteisössä voi ensinnäkin tuoda hyvää mieltä – kerrankin tehdään jotain erilaista ja jännää. Joillain työpaikoilla taidetta on esillä työtiloissa, mikä lisää viihtyisyyttä.
Kulttuurisetelien antaminen henkilöstölle taas on työnantajan keino tukea työntekijöiden palautumista ja virkistymistä vapaa-ajalla.
”Taiteella voi tehdä paljon muutakin, sellaista, mikä vaikuttaa syvemmin. Taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan esimerkiksi lisätä keskinäistä arvostusta ja luottamusta työyhteisössä”, sanoo erityisasiantuntija Heli Ansio Työterveyslaitoksesta
Ansio on taustaltaan teatterintutkija ja teologi. Hän on tutkinut muun muassa työhyvinvointia ja turvallisuutta taide- ja kulttuurialalla sekä luovien alojen itsensätyöllistäjiä.
Taidekokeilu voi näyttää työkaverista uuden puolen
Näinä aikoina monella työpaikalla pohditaan, miten vahvistaa yhteisöllisyyttä. Heli Ansion mielestä taiteen tekeminen voisi olla yksi tapa koota yhteen ne toisistaan etääntyneet työntekijät, jotka harvoin kohtaavat kasvokkain.
”Joskus tekee hyvää kokeilla yhdessä jotain, mikä on ihan erilaista kuin työ – vaikka lasinpuhallusta, keramiikkaa tai grafiikan tekemistä taiteilijan ohjauksessa.”
Sellaisessa puuhassa jokainen on uuden ja epätavallisen ääressä. Kaikki ovat samalla viivalla, yhtä osaamattomia – myös esihenkilö. Se voi häivyttää työpaikan hierarkioita.
Samalla työyhteisön jäsenet saavat mahdollisuuden tutustua paremmin ja nähdä toisensa vähän eri valossa kuin työroolissa. Työkaverista saattaa tulla esiin yllättäviä puolia ja kykyjä. Ansio uskoo, että kokemus voi parantaa vuorovaikutusta ja lujittaa yhteisöä.
Elämysnurkka syntyy työyhteisön omin voimin
Heli Ansio on ollut Eloisa-hankkeen ohjausryhmässä. Hanke on tukenut koronapandemiasta kärsineiden työyhteisöjen työhyvinvointia taidelähtöisten menetelmien avulla. Hanketta ovat toteuttaneet ammattikorkeakoulut Metropolia ja Laurea.
Luovia menetelmiä voi hyödyntää monin tavoin. Yksi esimerkki on elämysnurkan rakentaminen työpaikalle:
Elämysnurkka on miellyttävä, rento tila kohtaamisia, työskentelyä, ideointia tai taukoja varten. Teemana voi olla esimerkiksi metsä tai ranta. Nurkkaus syntyy tarvittaessa edullisesti, työyhteisön ominkin voimin. Metsäteemaisessa elämysnurkassa voi olla:
- teltta, tuoleja, luontoaiheista tapettia tai kangasta
- luontokuvia tai -videota
- nuotio klapeista ja led-valosarjasta
- kiviä, oksia, käpyjä, tekokuusia
- rentouttavia luonnon ääniä, kuten linnunlaulua
- kuumaa mehua termospullosta
Taidetta voi hyödyntää pienelläkin työpaikalla
Kun puhutaan taiteen tai kulttuurin hyödyntämisestä työpaikalla, ajatellaan helposti suuria organisaatioita, joilla on hyvät resurssit ja HR-osastot. Heli Ansio on työskennellyt mikro- ja yksinyrittäjien kanssa.
”Tiedän, että taide voi tuntua kaukaiselta ja vieraalta maastolta pienille yrityksille. Se voi kuulostaa myös jotenkin totiselta ja erityisosaamista vaativalta asialta”, Ansio sanoo.
Hän näkee taiteen laveammin. Monet tekevät vapaa-ajallaan kaikenlaista taiteeseen ja kulttuuriin liittyvää. He eivät vain miellä harrastustaan sellaiseksi. Joku voisi opettaa työkavereilleen vaikka makrameetöiden tekemistä, joku toinen videokuvausta.
Yksinyrittäjä voisi järjestää itselleen kulttuuripitoisen tyky-päivän. Se voisi sisältää käynnin taidenäyttelyssä, elokuvissa tai teatterissa.
”Palautumisen tutkijat korostavat, että jokaiseen työpäivään on hyvä sisällyttää palauttavia hetkiä. Ne voisivat olla myös pieniä taidehetkiä. Miltä kuulostaisi lukuvartti romaanin tai runokirjan ääressä? Entä tanssituokio tai piirustushetki, jolloin jäljentää jonkin arkisen esineen lyijykynällä paperille?”
Aiheesta lisää:
Eloisa − Luovat menetelmät työyhteisön hyvinvoinnin ja resilienssin edistäjinä -hanke (Metropolian sivuilla)
Elämysnurkka työpaikalle -pikaopas (Anniina Honkonen ja muut, Laurea-ammattikorkeakoulu)
Mielenterveyden työkalupakki -hanke edistää taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaisten työhyvinvointia (Työterveyslaitoksen uutinen 6.9.2023)
Työelämän tutkimusmatkailijat jakavat löytämisen riemun (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Kommentointi