Tämä oivallus tai päätös paransi työhyvinvointiani – lukijat kertovat

Yksi opetteli kiittämään, toinen vaihtoi eväät kunnon lounaaseen ja kolmas alkoi suhtautua esimieheensä uudella tavalla.
-

Omaa ja työyhteisön hyvinvointia voi kohentaa pienilläkin teoilla. Parhaat ideat ovat joskus yksinkertaisia.

Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti kysyi lukijoilta, mikä pieni oivallus tai päätös on parantanut heidän työhyvinvointiaan ja millaisia vaikutuksia muutoksella on ollut. Tällaisia vastauksia saimme:  

  1. Muistan kiittää. Tärkein oivallukseni on ollut kiittää aina, kun se on mahdollista. Kerron, missä asiassa työkaverini on mielestäni onnistunut, ja perustelen, miksi ajattelen niin.
  2. Lopetin tupakoinnin. Päätökseeni vaikutti muiden hyvä esimerkki. Motivaatiotani lisäsivät rakkaan ukkini sairastuminen keuhkoahtaumatautiin ja hänen kanssaan käymäni keskustelut aiheesta. Jaksan aiempaa paremmin, ja minulla on vähemmän yskää ja flunssaa.
  3. Selvitän epäselvät asiat. Jos jokin asia vaivaa minua, menen ja kysyn siitä suoraan. Jos päästän suustani sammakoita, menen ja pyydän anteeksi.
  4. Pidän etätyöpäiviä. Teen etätyötä kerran viikossa aina, kun se vain on mahdollista. Saan silloin paljon aikaan normaalissa työajassa. On ihana tehdä työtä kodin rauhassa, kun kissa kehrää läppärin takana.
  5. Rentoudun ajatusmatkalla. Olen kiinnittänyt työhuoneeni seinälle kuvan seuraavasta lomakohteestani. Pidän päivän mittaan minitaukoja, jolloin katselen kuvaa ja teen ajatusmatkan tuohon houkuttelevaan paikkaan. Rentoudun ja hengitän hetken lomatunnelmaa.
  6. Syön kunnon lounaan. Aloin käydä päivittäin työpaikkaruokalassa. Ennen söin kotoa tuomani eväät, jotka olivat mitä milloinkin kaapista sattui löytymään. Kunnon lounaan jälkeen vireystilani on parempi sekä töissä että työpäivän jälkeen.
  7. Muutin suhtautumistani esimieheen. Ajattelen hiljaa mielessäni, että autan häntä onnistumaan työssään. Jos esimerkiksi tarvitsen häneltä apua, pyydän sitä. Vastakaiku ei joka kerta ole sellaista kuin toivon, mutta minusta vuorovaikutuksemme on parantunut.
  8. Kuuntelen musiikkia. Musiikin kuuntelu työnteon lomassa auttaa minua rauhoittumaan ja keskittymään. Kaikkiin tehtäviin se ei sovi, mutta ainakin jossain välissä päivää laitan luurit korviin ja mieleisen soittolistan pyörimään.
  9. Jätän työpuhelimen työpaikalle. Lopetin työsähköpostin lukemisen kotona. Kun lähden töistä, suljen puhelimen ja jätän sen työpaikalle.
  10. En selaa puhelinta yöllä. Uudenvuodenlupaukseni oli, että tänä vuonna en enää selaile puhelinta illalla tai yöllä. Vieroittuminen vei aikansa. Nykyisin en edes ota puhelinta makuuhuoneeseen. Nukun paremmin kuin ennen, ja öisin olo on levollisempi, vaikka heräilen edelleen. Päivällä olen virkeämpi, mikä tuntuu työhyvinvoinnissakin.

Työhyvinvointi on sekä työnantajan että työntekijän vastuulla. He ylläpitävät ja kehittävät työhyvinvointia yhdessä.

Jaa sisältö somessa!