Työterveysneuvottelu jännittää monia. Et siis ole tunteesi kanssa yksin, jos se yhtään helpottaa. Myös työsuhteeseen liittyvät pelot ovat tavallisia, jos työterveysneuvotteluja käydään työpaikalla vähän.
Työterveysneuvottelu on kuitenkin tilanne, jonka tavoitteena on tarkastella, miten voisit jatkaa työssäsi sairaudestasi huolimatta. Toisin sanoen neuvottelussa mietitään yhdessä esimiehesi ja työterveyshuollon edustajan kanssa, millaisia työkyvyn tukitoimia mahdollisesti tarvitaan.
Työpaikallasi on ilmeisesti käytössä työkyvyn tuen toimintamalli (nimet vaihtelevat työpaikoilla), jonka perusteella tämä sinun neuvottelusi järjestetään.
Tavanomainen peruste on se, että kun tietty määrä poissaolokertoja tulee täyteen, keskustellaan työntekijän tilanteesta ja tarvittavista järjestelyistä. Jos et itse tunne periaatteita, niin tutustu niihin esimerkiksi luottamusmiehesi tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Usein puhelinsoitto voi riittää.
Samalla saat tietää, miten ja mitä työterveysneuvottelusta ja sen kulusta on työpaikallasi sovittu henkilöstön kanssa. Teillä voi olla käytössä esimerkiksi työterveysneuvottelun muistiopohja, jonka avulla itsekin voit neuvotteluun valmistautua.
Työterveyslaitos ja Tampereen yliopisto ovat julkaisseet oppimisohjelman työterveysneuvotteluun valmistautuville. Oppimisohjelmassa on omat osiot työntekijälle, esimiehelle ja työterveyshuollon edustajille. Ohjelma on avoin ja maksuton, ja se toimii myös älypuhelimessa.
Työntekijäosion alussa on kaksi minuuttia kestävä video, jossa työsuojeluvaltuutettu Elina Mehtonen kertoo lyhyesti työterveysneuvottelusta. Työntekijän neuvotteluun valmistautumista helpottamaan kokosimme muistilistan, joka löytyy samalta verkkosivulta videon alapuolelta.
Valmistaudu neuvotteluun. Keskustele itseäsi mietityttävistä asioista, neuvottelusta ja sen kulusta myös työterveyshuollossa. Voit ottaa neuvotteluun mukaan tukihenkilön, kuten työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen. Jos neuvottelu jännittää valmistautumisen jälkeen edelleen, niin silloin sinun kannattaa pytää mukaan tukihenkilö.
Neuvottelun keskiössä tulisi olla se, miten selviydyt työstäsi, mistä tehtävistä selviydyt ja mikä on ongelmallista. Sinun ei siis tarvitse kertoa sairauksistasi tai niiden hoidosta, vaan kuvaat, mikä työkykysi näkökulmasta onnistuu ja mikä mahdollisesti ei onnistu. Neuvottelussa ratkaisuja tulisi hakea siihen, millä keinoin selviytyisit jatkossa paremmin.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua valmistautumaan neuvotteluusi.
Vastaaja: vanhempi asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti, Työterveyslaitos