Työ­pun­ta­rin sote-​tärpit

sote-työntekijä seisoo ulkona toimistorakennuksen edustalla ja hymyilee

19.3.2024

Kestävät työolot ja hyvä johtaminen ovat avain sote-alan työhyvinvointiin ja alan veto- ja pitovoimaan. Työterveyslaitoksen tutkimus- ja kehittämishankkeet tuottavat näistä jatkuvasti käytännönläheistä tietoa ja oppaita sote-ammattilaisten käyttöön. Tältä sivuilta löydät tuoreita tärppejä sekä sote-alan johdolle ja -esihenkilöille että sote-ammattilaisille. 

  1. Taitoa työkyvyn ja työhyvinvoinnin johtamiseen
  2. Pikaoppaita työn kehittämiseen
  3. Apua kuormituksen hallintaan
  4. Syvenny sote-tietoon
  5. Käynnissä olevat sote-hankkeet

Tai­toa työ­ky­vyn ja työ­hy­vin­voin­nin joh­ta­mi­seen

Työhyvinvointia johdetaan tiedolla

Miten työhyvinvointiin liittyvää tietoa kannattaa kerätä ja analysoida? Mihin työhyvinvoinnin johtamisen tulee kohdistua?Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote-alalla -opas  antaa johdolle ja esihenkilöille eväitä strategiseen työhyvinvoinnin johtamiseen.

Tutustu: Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sotea-alalla -opas

Strategiseen työkykyjohtamiseen

Millainen on strategisen työkykyjohtamisen kokonaisuus? Mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ja vastuut tai strategiset yhteistyökumppanit? Mikä on tiedolla johtamisen merkitys? Strateginen työkykyjohtaminen -opas  tukee työkykyjohtamisen käytäntöjen nykytilan tarkastelussa ja kehittämisessä sekä tarjoaa välineitä oman työkyvyn edistämiseen.

Tutustu: Strateginen työkykyjohtaminen -opas

Työkykyjohtamisen tilannekuva ja kehittämistarpeet

Mielenterveyden työkalupakin Työkykyjohtamisen tilannekuva -työkalu auttaa tunnistamaan ja priorisoimaan työkykyjohtamisen kehittämiskohteita. Kehittämisen tueksi työkalu tarjoaa keinokortteja.  

Tutustu: Työkykyjohtamisen tilannekuva -työkalu
 

2. Pi­kaop­pai­ta työn ke­hit­tä­mi­seen

Työn kehittäminen ja työhyvinvoinnin edistäminen tulee integroida toisiinsa ja osaksi työyksiköiden arkea. Työyhteisön kanssa yhdessä tehtävä työn ja työprosessien kehittäminen onkin tärkeä osa esihenkilön roolia. Tähän jokainen sote-esihenkilö tarvitsee aikaa, osaamista ja välineitä. Apua tähän löytyy OLLAPPA-hankkeen pikaoppaista:

  • Työn olennaistaminen
  • Kehityskartta-työskentely
  • Yhteinen kehittäminen vuorotyössä
  • Psykologinen turvallisuus
  • Digitaidot ja viestintä

Lue lisää ja lataa: OLLAPPA-hankkeen materiaalit

3. Apua kuor­mi­tuk­sen hal­lin­taan

Palautumislaskuri

Mielenterveyden työkalupakin sote-alalle räätälöity palautumislaskuri auttaa ymmärtämään työyksikön palautumiseen liittyviä haasteita ja varmistamaan, että yksikön käytännöt tukevat työstä palautumista ja jaksamista.

Tutustu: Sote-alan palautumislaskuri

Vinkkejä palautumisen johtamiseen

Kriisitilanteissa työkuormitus kasvaa ja työstä palautumiseen ei tunnu olevan aikaa – vaikka juuri muutoksessa palautumisen tarve on suuri. Sote-esihenkilöille suunnattu opas tarjoaa tukea sekä omaan että työyksikön jaksamiseen ja palautumiseen muutoksen eri vaiheissa.

Tutustu: Johda palautumista soten muutosmyllerryksessä -opas

Lisää eettistä osaamista 

Eettinen kuormitus on merkittävä sote-alan – ja etenkin vanhustyön – työhyvinvointia koetteleva tekijä. Vanhustyön vatupassi -malli tarjoaa esihenkilöille ja johdolle konkreettisia ja arjessa toimivia ratkaisuja eettisen kuormituksen hallintaan ja eettisen työkulttuurin luomiseen. 

Vatupassi sisältää neljä opasta, jotka soveltuvat hyvin myös muuhun kuin vanhustyöhön:

  • Eettinen kuormitus ja sen hallinta
  • Kokeileva kehittäminen
  • Valmentava johtaminen
  • Mentorointi

Tutustu:  Vanhustyön vatupassi -toimintamalli

Tutkitusti toimivia keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan

Sote-alalla työ kuormittaa usein monella eri osa-alueella: kroppa on kovilla, mielessä miljoona asiaa ja tunteetkin vielä työssä. Pötki pitkälle! -suosituksiin olemme koonneet sote-alan ammattilaisille kattavan keinovalikoiman niin fyysisten, kognitiivisten kuin psykososiaalistenkin kuormitustekijöiden hallintaan. 

Tutustu: Pötki pitkälle -suositukset

Työtapaturmien riskilaskuri

Työtapaturmien riskilaskuri on tarkoitettu jaksotyön työvuoroista johtuvan tapaturmariskin arviointiin ja työtapaturmien ennaltaehkäisyyn sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Tutustu: Työtapaturmien riskilaskuri -sovellus

5. Käyn­nis­sä ole­via sote-​hankkeita

Kysy tar­vit­taes­sa lisää

Mari Koivunen

Mari Koi­vu­nen

eri­tyis­asian­tun­ti­ja
Sähköpostiosoite
Puhelin
+358 30 474 3199