Keskeiset kemialliset vaaratekijät maalarin työssä ovat:
- liuottimet
- pölyt, kuten tasoitepöly
- maalisumu
- herkistävät aineet: epoksit, maalien säilöntäaineet
- asbesti (peruskorjauksessa)
Allergisen ihottuman aiheuttajia
- epoksit
- formaldehydihartsit
- akryylihartsit
- atsiridiinikovetteet
- uretaanihartsit ynnä muut
- tärpätti
- pellavaöljy
- kolofoni
- isotiatsolinonit ja muut säilöntäaineet
- dibutyylitiourea
- kumikäsineet
- koboltti, nikkeli, sinkkikromaatti
Ärsytysihottuman aiheuttajia
- liuotinaineet, maalinpoistoaineet
- pölyt, kuten tasoitepöly
- ammoniakki, hapot
Haittojen vähentäminen
Tuotteiden valinta
Liuotinohenteisten alkydimaalien käyttö on yllättävän yleistä sekä maalarien antamien tietojen että käyttötilastojen mukaan. Vesiohenteisten maalien käyttöön tulisi edelleen rohkaista sekä tuotekehityksen että suunnittelijoille ja maalausliikkeille suunnatun tiedotuksen avulla. Alkydimaalien käyttö suuriinkin pintoihin näyttää olevan melko yleistä. Tällöin liuottimien haitat tuntuvat oirehtimisena. Haittaa voitaisiin ehkäistä pyrkimällä liuotteettomien tuotteiden käyttöön ja tehostamalla ilmanvaihtoa.
Ruiskumaalaus
Liuotinmaalien ruiskumaalauksessa tarvitaan hyvä ilmanvaihto työpaikalla sekä hyvät hengityksensuojaimet. Myös vesiohenteisten maalien ruiskutuksessa tarvitaan hengityksensuojainta (pitkäkestoisessa työssä mielellään puhallinsuojain).
Vesiohenteiset maalit
Vesiohenteiset maalit sinänsä eivät näytä olevan suuri ongelma käyttäjilleen, kun otetaan huomioon niiden suuri käyttö. Kuitenkin maalinvalmistajien tulee tuotekehityksessä ottaa huomioon mahdolliset uudet haittavaikutukset, kuten säilöntäaineiden herkistävyys, ja tiedottaa mahdollisista haitoista käyttöturvallisuustiedotteissa.
Tasoitetyöt
Emäksisinä tasoitteet ja tasoitepöly ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Työmenetelmien ja suojainten oikea valinta on tärkeä haittojen ehkäisemiseksi. Tasoitetyön kehittäminen vähemmän pölyäväksi olisi tärkeää. Pölyhaitan vähentämiseksi tarvitaan hiontatyön minimoimista, mahdollisia hiontatyön kohdepoistoja, tehostettua siivousta ja parempia hengityksensuojaimia (jatkuvassa työssä mieluiten puhallinsuojain).
Tasoitetöissä pääosa käyttää kangaskäsineitä, jotka eivät ole ihoa voimakkaasti ärsyttäville tasoitteille riittävät. Tasoitetyössä tarvitaan iho-ongelmien ehkäisyyn parempia suojakäsineitä (esimerkiksi osaksi muovitetut tai kumitetut käsineet).
Epoksityöt
Ihon suojaukseen käsiteltäessä epoksiyhdisteitä sisältäviä tuotteita, kuten maaleja, lakkoja ja liimoja, tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.
Työvaihe, jossa suojakäsineiden käyttöä tulisi lisätä, on epoksituotteiden käsittely, sillä 20 % rakennusmaalareista ilmoitti tekevänsä epoksiliimausta ilman käsineitä (Riala 2002). Epoksityöhön tarvitaan sopivat kumi- tai muovikäsineet, vaikka epoksiliimauksessa niitä ilmoitti käyttävänsä vain 16 % maalareista.
Työterveyshuollon toiminta
Työterveyshuollon tulee terveystarkastuksissa kiinnittää huomio rakennusmaalarien vanhaan altistustaustaan (asbesti, liuotinmaalit), nykyiseen kemikaalialtistumiseen (vesiohenteiset ja liuotinmaalit, tasoitteet, epoksit) sekä tiedottaa oikean suojautumisen tärkeydestä. Kaikki maalarit eivät kuitenkaan ole kattavan työterveyshuollon piirissä, joten työterveyshuollon varmistaminen koko toimialalle on olennaista työperäisten haittojen minimoimiseksi.
Iho- ja hengitystieoiretutkimuksissa käyneiden maalarien oireiden liittymistä maalien ja muiden kemikaalien käyttöön selvitettiin työpäiväkirjan avulla. Työpäiväkirjoissa yleisimpiä työvaiheita olivat tela- ja sivellinmaalaus vesiohenteisilla ja alkydimaaleilla sekä tasoitetyöt. Yleisemmistä töistä tasoitetyöt ja alkydimaalaus olivat haitallisimmiksi mainittuja.