Sähkömiehen työssä ei esiinny vakavia fysikaalia riskejä, mutta mahdollisia terveydellisiä riskitekijöitä sähkömiehen työssä ovat melu ja tärinä. Lisäksi kylmyys ja veto sekä huono valaistus aiheuttavat välillisesti terveydellistä haittaa ja tapaturmavaaraa sekä heikentävät työolosuhteita. Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä sähkömagneettisten kenttien aiheuttamasta kohonneesta riskistä sairastua syöpään tai aivokasvaimiin. Tavanomaista suurempia kenttiä esiintyy linja-asennuksissa, joten jännitteettömänä tehtävissä rakennussähkötöissä ei käytännössä riskiä ole.
Koneet ja työmenetelmät
Sähkömiehen työssä käytettäviä ja voimakasta melua synnyttäviä koneita ovat lähinnä poravasarat (iskuporakoneet) ja toimistorakentamisessa alumiinisirkkelit. Niiden aiheuttamat melutasot ovat niin voimakkaita, että jo muutamien minuuttien päivittäinen altistuminen aiheuttaa kuulovauriovaaran. Edellä mainituista koneista tärinää aiheutuu lähinnä poravasaroista, mutta sähkötöissä altistumisaika on kokonaisuudessaan suhteellisen lyhyt, joten terveydellinen riski on vähäinen.
EU:n alueella myynnissä olevien meluisien (yli 85 dB) ja tärisevien (yli 2,5 m/s2) käsikoneiden ja liikkuvien työkoneiden valmistajien tulee koneen ohjeissa antaa selvitys melupäästöstä. Koneen ostaja voi ilmoitettujen suureiden avulla ainakin jossain määrin vertailla eri merkkisiä koneita toisiinsa ja valita vähäpäästöisimmät koneet. Ongelmia vertailuun aiheuttaa sopivien mittausstandardien puute, sillä osa valmistajista saattaa ilmoittaa äänipäästötiedot joutokäynnillä ja osa todellisissa määritellyissä työskentelyolosuhteissa.
Poravasarat, melutasot käyttäjän paikalla 80–100 dB
- reikien teko
- kiinnikkeiden ja kannakkeiden kiinnitysreikien poraus
- satunnaisesti piikkaus
Alumiinisirkkelit
- sähkökourujen katkaisu, keskiäänitaso 100–110 dB
Kehittämisehdotuksia
Melu
- Koneiden valinnalla voidaan hieman vaikuttaa meluun myös työskentelyn aikana. Tarkista ja vertaile koneiden melupäästöjä ohjeista uutta konetta hankittaessa.
- Koneiden ja työkalujen kunnossapito.
- Suojainten käyttö aina koneita käytettäessä.
Tärinä
- Kun valitset konetta, valitse vähiten tärisevä kone (tärinäpäästö pitää ilmoittaa koneen ohjeissa).
- Valitse kone, jossa hyvät on vaimennetut kahvat tai joustava pinnoite.
- Koneen ergonomia vaikuttaa puristusvoimiin ja sitä kautta raajaan siirtyvään tärinään. Kevyempi ja hyvin muotoiltu rasittaa vähemmän.
- Lämpimät kädet vähentävät tärinähaittojen riskiä, joten käytä asianmukaisia työkäsineitä.
Kylmyys ja veto
- Ulkotöissä telttasuojaus ja sisätyöt tehdään ovien ja ikkunoiden asennuksen jälkeen.
- Asianmukainen työvaatetus, useampi kerroksinen parempi.
Valaistus
- Rakennuksen tulevia valaistusasennuksia voidaan usein hyödyntää jo rakentamisvaiheessa.
- Hyvä valaistus kiinteisiin työpaikkoihin ja riittävästi valoa kulkuteille.
- Kohdevalaisimien asettaminen työkohteisiin.
- Hankalimmissa paikoissa otsavalaisin apuun, sillä se jättää kädet vapaiksi ja valo on helposti suunnattavissa katselukohteeseen.