Vahva motivaatio ja myönteiset asenteet työtä kohtaan. Kokemuksen kautta kertynyt hiljainen tieto ja halu siirtää sitä eteenpäin. Taito soveltaa tietoa, hallita kokonaisuuksia ja tunnistaa olennaisia asioita. Hyvä elämänhallinta ja kyky säädellä omia tunteitaan.
Erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitoksesta luettelee esimerkkejä siitä, millaisia vahvuuksia varttuneilla työntekijöillä on tutkimusten mukaan.
Viime aikoina Ruokolainen on saanut puhua paljon ikääntymisestä, siihen liittyvistä voimavaroista ja haasteista – aihe kiinnostaa työpaikoilla. Jos kuulijat ovat työntekijöitä, hänelle sanotaan usein: Sinun pitäisi puhua tästä teemasta meidän esihenkilöillemme.
”Minäkin haluan vaikuttaa esihenkilöiden asenteisiin ja käyttäytymiseen. Tutkijana minua kiinnostaa, mitä esihenkilö voi tehdä sen eteen, että ikääntyvät työntekijät pysyisivät töissä pidempään ja että heidän osaamistaan arvostettaisiin enemmän. Minua kiinnostaa myös, miten esihenkilöä voi tässä työssä tukea”, Ruokolainen sanoo.
Kokemus terästää selviytymiskeinoja
Tutkimusnäyttö ei tue monia yleisiä ja kielteisiä ikääntymiseen liitettäviä ennakkoluuloja. Ihmiset ikääntyvät eri tavoin, ja ikään liittyvissä muutoksissa on paljon vaihtelua yksilöiden välillä.
”Saatetaan ajatella esimerkiksi, että työstä suoriutuminen heikkenee helposti, kun työntekijä ikääntyy. Tutkimustulokset eivät sitä puolla”, Mervi Ruokolainen sanoo.
Hänen mielestään työstä suoriutuminen nähdään usein liian kapeasti vain tietyn tehtävän tekemisenä. Siihen liittyy paljon muutakin, kuten se, millainen työtoveri ihminen on ja miten hän toiminnallaan auttaa työyhteisöä saavuttamaan tavoitteensa.
Pitkä kokemus työelämästä kartuttaa ihmisen selviytymiskeinoja. Kun tulee vastoinkäymisiä, konkarit voivat suoriutua jopa muita paremmin sen vuoksi, että he ovat törmänneet vastaaviin tilanteisiin aiemmin ja testanneet erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuja.
Vaarana jäähdyttely ennen eläkevuosia
Yhden ennakkoluulon mukaan ikääntyvät työntekijät olisivat muutoksen jarruja. Heillä voi toki ollakin kriittisiä tai kyseenalaistavia näkemyksiä, mutta Mervi Ruokolaisen mukaan tämä on myös perspektiivikysymys:
”He ehkä hahmottavat asioiden välisiä suhteita paremmin ja osaavat kokemuksen kautta välttää monia virheitä tai tunnistaa paikkoja, missä jokin voi mennä pieleen. Silloin keskustelun herättäminen saatetaan tulkita muutosvastarinnaksi.”
Sen sijaan motivaatio oman osaamisen kehittämiseen saattaa heiketä työuran loppupäässä. Ikääntyvät työntekijät ovat usein nuoria tyytyväisempiä nykyiseen asemaansa tai tehtäväänsä ja voivat aloittaa ”jäähdyttelyn” pari kolme vuotta ennen eläkkeelle siirtymistään.
”Tutkimusten mukaan jäähdyttelyfiilistä voi vähentää tarjoamalla haastavia tai jopa ihan uusia työtehtäviä – kunhan ne tuntuvat mielekkäiltä. Kannattaa hyödyntää työntekijän asiantuntemusta ja ottaa hänet mukaan uuden kehittämiseen. Se tuo työhön mielekkyyttä ja uusia tavoitteita”, Ruokolainen vinkkaa.
Osoita, että arvostat kaikenikäisiä
Ennen puhuttiin ikäjohtamisesta, mutta Mervi Ruokolainen puhuu mieluummin työurajohtamisesta. Sen mukaan ikä ei ole ratkaiseva tekijä, vaan huomio suunnataan kunkin työntekijän yksilöllisiin vahvuuksiin, tavoitteisiin, elämäntilanteeseen ja työuran vaiheeseen.
Iästä riippumatta työntekijät toivovat esihenkilöltään yleensä reilua kohtelua, mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön ja sitä, että tulee kohdatuksi yksilönä eikä esimerkiksi tietyn ikäryhmän edustajana.
Tutkimusten mukaan varttuneet työntekijät pitävät erityisen tärkeänä myös työsuhteen varmuutta ja sitä, että heidän osaamistaan arvostetaan. Työuran loppupäässä työntekijän hyvinvointia ja työn mielekkyyttä voi tukea esimerkiksi näin:
- Ole kiinnostunut työntekijän toiveista ja tavoitteista.
- Ehdota roolia perehdyttäjänä tai mentorina.
- Kannusta kehittämään osaamista.
- Tarjoa haastavia tehtäviä ja mahdollisuutta edetä uralla.
- Anna työaikojen joustaa.
- Helpota työn ja muun elämän yhteensovittamista. Työntekijä voi olla vastuussa esimerkiksi iäkkäistä vanhemmistaan.
- Mahdollista eri-ikäisten työskentely yhdessä.
- Tue tarvittaessa työssä jaksamista ja työkykyä esimerkiksi työn muokkauksella.
- Vahvista luottamusta työpaikan pysyvyyteen.
- Osoita asenteillasi ja toiminnallasi, että arvostat kaikenikäisiä työntekijöitä.
Mervi Ruokolainen toimii asiantuntijana Työterveyslaitoksen Työn imua uran seniorivaiheeseen -valmennuksessa. Se sopii erityisesti työuran loppuvaiheessa oleville (55+) työntekijöille. Tarvittaessa valmennus voidaan kohdentaa tietyille ammattiryhmille tai esihenkilöille.
Aiheesta lisää:
Esihenkilö, asetu työuran loppupuolella olevan työntekijän saappaisiin (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Yli 55-vuotiaat voivat töissä hyvin, mutta kielteiset ikäasenteet haittaavat työurien jatkamista (Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.10.2023)
Kommentointi
Kunpa vain esihenkilöt ja muut pomot, vanhuspuolella varsinkin, toimisivat noin.
Mutta ei. Vanhat homehtuneet asenteet ja epäluottamus.
Niitä olen minä saanut osakseni eräältä esimieheltäni viimeisinä vuosina ennen eläkettä.
Luottamusta ei ollut ollenkaan. Vaan epäili, että näyttelen väsymystä ja sydänvaivojani jne.
Työterveys oli käsittääkseni mukana tässä.
Ei hyvä. Enemmän avoimuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan jaksamiseen. Ei sanelua ja pomottamista.