Voisitko pyytää työkavereitasi tai esimiestäsi lähtemään mukaasi lounaspaikkaan? Tai pyytäisitkö heitä syömään kanssasi eväitä?
Perusteluna voit esittää, että olisi kiva tutustua työkavereihin vähän epävirallisemmassakin tilanteessa. Se helpottaisi yhteistyötänne ja vuorovaikutustanne työasioissa.
Voisit vaikka pyytää heitä kertomaan ruokailun lomassa tai eväitä syödessänne joitakin työasioita, jotka liittyvät asettumiseesi uuteen työpaikkaan. Sitten voisit tietoisesti johdattaa keskustelua myös muihin virkistäviin asioihin kuin yhdessä lounastamiseen.
Kun kollegasi suostuvat yhteiseen ruokahetkeen, kannattaa antaa paljon positiivista palautetta ja tuoda esiin työaikaisen ruokailun monia tärkeitä puolia. Esimerkiksi:
- On virkistävää irtaantua työtehtävistä hetkiseksi.
- Aivot ja lihakset tarvitsevat polttoainetta säännöllisesti.
- Kun syö päivällä riittävästi, jaksaa työpäivän jälkeen harrastaa liikuntaa tai jotain muuta eikä ilta mene jääkaapin ja sohvan väliä kulkiessa.
- Kun iltasyöminen on kohtuullista, painonhallintakin onnistuu paremmin.
Näistä asioista voit puhua omina kokemuksinasi ja kysyä, ovatko he huomanneet samaa. Monestihan liian kevyt ruokailu päivällä kostautuu jopa hallitsemattomana syömisenä ja siitä seuraavana väsymyksenä illalla.
Toisaalta voisit herättää keskustelua työpaikan kulttuurista. Sano, että sinua kiinnostaa, miksi työpaikalla ruokaillaan työaikana töitä tehden. Mistä tapa on lähtenyt liikkeelle, kun ruokatauko kuitenkin kuuluu työsopimukseen? Ja miten työkaverisi suhtautuisivat siihen, että itse kävisit lounaalla?
Jos menet työhöntulotarkastukseen työterveyshuoltoon, asia kannattaa ottaa puheeksi siellä. Pyydä työterveyshuoltoa tuomaan esiin työaikainen ruokailu yhtenä työkykyä edistävänä keinona kiireisessä työssä.
Vastaaja: tiimipäällikkö, dosentti Jaana Laitinen, Työterveyslaitos
Aiheesta lisää:
Ethän jätä lounasta väliin töissä? Vinkit kolmelle erilaiselle lounastajalle (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Mars matkalle! Terveyttä työpaikoille -suositukset
Työkyvyn lukutaito – mitä se tarkoittaa sinun työssäsi? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)