Gränsvärden för kemiska agenser

Både bindande gränsvärden och riktvärden har fastställts för kemiska agenser i arbetsmiljön. Gränsvärdena är till hjälp vid bedömning och hantering av hälsorisker i samband med exponering.

Lagstadgade gränsvärden

För exponering för kemiska agenser i arbetsmiljön har både hälsobaserade riktvärden och bindande gränsvärden fastställts i lag.

  • I social- och hälsovårdsministeriets förordning har det fastställts halter som är kända som skadliga för föroreningar i luften på arbetsplatsen (HTP-värden) samt motsvarande riktvärden för biologiska prover för vissa agenser. Förordningen uppdateras med cirka två års mellanrum.
  • De bindande gränsvärden som statsrådet fastställt finns i förordningen om avvärjande av cancerrisk i anslutning till arbetet (1267/2019), om säkerheten vid asbestarbeten (798/2015) och om arbete med bly (1154/1993).

De lagstadgade riktvärdena och de bindande gränsvärdena sammanställs i en HTP-bok som uppdateras cirka vartannat år.

Man strävar efter att fastställa HTP-värdena och riktvärdena för biologiska prover så att exponering under gränsvärdet inte medför någon betydande hälsorisk för arbetstagarna. Gränsvärdena ska dock rimligen kunna uppnås på arbetsplatserna. Arbetsgivaren ska beakta gränsvärdena vid bedömningen av hälsoriskerna i arbetet.

De bindande gränsvärdena är enligt namnet bindande: När arbetstagarnas exponering överskrider det bindande gränsvärdet ska arbetsgivaren omedelbart minska exponeringen så att gränsvärdet inte överskrids. De bindande gränsvärdena är inte enbart hälsobaserade, utan även tekniska och ekonomiska aspekter beaktas vid fastställandet av dessa. Bindande gränsvärden har fastställts särskilt för cancerframkallande agenser.

De lagstadgade gränsvärdena i Finland bereds på trepartsbasis. Motiveringspromemoriorna (på finska) för gränsvärden är en bra informationskälla till exempel för företagshälsovården.

DNEL-värden

Enligt REACH-förordningen (1907/2006/EG) ska industrin fastställa ett s.k. DNEL-värde, dvs. härledd nolleffektnivå, för de största tillverknings- och importmängderna av kemikalier. DNEL-värdena är av industrin definierade exponeringsnivåer som anses säkra för människan. DNEL-värden finns i avsnitt 8.1 i säkerhetsdatabladet.

DNEL-värdena kan användas vid bedömning av hälsorisker, särskilt om det inte finns något annat lagstadgat gränsvärde för agensen.

Arbetshälsoinstitutets rekommendationer

Arbetshälsoinstitutet har för vissa kemiska agenser fastställt målnivåer för arbetsmiljön (på finska) och åtgärdsgränser för biomonitorering. Målnivåerna är rekommendationer från Arbetshälsoinstitutet och de kan användas vid bedömningen av arbetsmiljörisker och vid planeringen av en hälsosam arbetsmiljö.

Motiveringspromemorior om åtgärdsgränserna för biomonitorering

Arbetshälsoinstitutets åtgärdsgränser grundar sig på toxikologisk information om ämnenas biverkningar. Dessa beskrivs i ämnesspecifika motiveringspromemorior. Åtgärdsgränserna uppdateras på grundval av den senaste vetenskapliga forskningen.

Motiveringspromemorior finns endast på finska.

Alumiini (PDF)
Arseeni (PDF)
Elohopea (PDF)
Fenoli (PDF)
Hiilimonoksidi (PDF, tyosuojelu.fi)
Kadmium (Uppdaterad rekommendation nedan)
Koboltti (PDF)
Kromi (PDF)
Ksyleeni (PDF)
Lyijy (Uppdaterad rekommendation nedan)
Metyleenidianiliini, MDA (PDF)
MOCA (PDF)
Nikkeli (Uppdaterad rekommendation nedan)
NMP (PDF)
PAH, Pyrenoli (PDF)
Rikkihiili (PDF)
Styreeni (PDF)
Tetrakloorieteeni (PDF)
Tolueeni (PDF)
Trikloorietyleeni (PDF)