Läkemedel som exponeringsfaktor i arbetsmiljön

För de flesta läkemedel är hälsorisken förknippad med arbetsrelaterad exponering oftast liten. Särskild uppmärksamhet ska dock ägnas åt säkert arbete när man arbetar med cytostatika och andra läkemedel som är cancerframkallande, mutagena eller farliga för den reproduktiva hälsan. Exponering kan i synnerhet förekomma vid hantering av pulver, lösningar och läkemedel som inhaleras.

Cytostatika

Cytostatika är genotoxiska ämnen som kan orsaka cancer. Exponering för genotoxiska cancerframkallande ämnen ska alltid minimeras.

Många cytostatika har också konstaterats vara farliga för foster och gravida arbetstagare ska därför inte användas i sådant arbete där det finns risk för exponering för cytostatika. Inte heller ammande arbetstagare ska exponeras för cytostatika.

Exponering för cytostatika kan förekomma hos arbetstagare som i sitt arbete hanterar och kommer i kontakt med sekret som innehåller cytostatika (t.ex. arbetstagare inom läkemedelsindustrin och på sjukhusapotek, sjukskötare, närvårdare och lokalvårdare).

Vid hanteringen av cytostatika är det viktigt att skydda huden noggrant. Det är också viktigt att skydda sig noggrant mot sekret från patienter som får cytostatika. När bra arbetshygieniska arbetssätt och noggrannhet följs i sjukhus- och apoteksarbetet blir exponeringen för cytostatika liten.    

Anestesigaser och inhalerade antimikrobiella läkemedel

Fluraner som används som anestesigaser kan i höga koncentrationer orsaka nedsatt vakenhet och andra övergående symtom i centrala nervsystemet. Anestesigaser kan också vara farliga för fostret och ska därför undvikas under graviditeten.

Höga halter av kväveoxidul, dvs. lustgas, kan orsaka övergående symtom i centrala nervsystemet, som huvudvärk eller sömnighet.

Vissa antivirala och antimikrobiella läkemedel, såsom ribavirin och pentamidin, kan vara farliga för fostret. Vårdpersonalen kan exponeras för dessa läkemedel främst under pågående inhalationsbehandlingar.

Exponeringen för gasformiga och inhalerbara läkemedel kan minskas genom underhåll av utrustningen, effektiv ventilation och punktutsug samt genom noggranna arbetsmetoder.

Om arbetstagarna upplever irritationssymtom eller symtom i centrala nervsystemet vid dosering av inhalationsläkemedel, bör exponeringen utredas närmare till exempel genom arbetshygieniska mätningar.

Övriga läkemedel

När det gäller andra läkemedel är den yrkesrelaterade exponeringen inom hälsovården i regel så liten jämfört med de exponeringsnivåer som orsakar verkningar att risken för hälsoskador är mycket liten.

Även om till exempel vissa antibiotika kan orsaka kontakteksem och sensibilisering av luftvägarna, är arbetsrelaterade läkemedelsallergier sällsynta. Vid hantering av läkemedel i tablett- och lösningsform bygger förebyggande av exponering på att skydda huden och förhindra spillolyckor genom noggranna arbetsmetoder.

Läkemedel och ASA-registret

Arbetsgivaren ska i ASA-registret anmäla arbetstagare som exponeras 

  • för cytostatika med anatomisk-terapeutisk-kemisk-klassificering (ATC) som medför risk för cancersjukdom
  • för andra läkemedel som innehåller ämnen som är cancerframkallande eller skadar arvsmassan.


ASA-registret är ett register över personer som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom. Registret grundar sig på lagstiftning (452/2020). Arbetsgivaren ansvarar för att utreda och bedöma exponeringen.

Förutom vad gäller cytostatika omfattas anmälningsskyldigheten till ASA-registret även av andra läkemedel som uppfyller CLP-klassificeringskriterierna för cancerframkallande ämnen eller ämnen som skadar arvsmassan (Carc. 1A/1B eller Muta. 1A/1B). Man antingen vet eller antar att dessa är cancerframkallande eller skadar arvsmassan.

Sådana läkemedel är till exempel vissa

  • antivirala medel, t.ex. abakavir, ganciklovir, valganciklovir, zidovudin
  • immunsuppressiva läkemedel, t.ex. azatioprin, ciklosporin, infliximab, metotrexat
  • epilepsiläkemedel, t.ex. fenytoin
  • antibakteriella läkemedel, t.ex. metronidazol, kloramfenikol
  • endokrinologiska läkemedel, t.ex. tamoxifen
  • läkemedel mot gikt, t.ex. kolchicin
  • könshormoner och läkemedel som påverkar genitalsystemet, t.ex. östrogenhärledningar
     

Läkemedel som är farliga för den reproduktiva hälsan

Läkemedel som är farliga för den reproduktiva hälsan kan påverka reproduktionshälsan negativt och orsaka till exempel infertilitet, fosterskador eller andra reproduktionsproblem.

Till exempel är vissa cancerläkemedel, hormonella läkemedel samt vissa antibiotika och antivirala medel farliga för den reproduktiva hälsan. Till exempel kan isotretinoin, som används för att behandla akne, orsaka fosterskador. Metotrexat som används vid behandling av reumatism och cancer kan orsaka missfall eller fosterskador.
 

Våra experter

Henkilökuva Pasi Huuskonen

Pasi Huuskonen

E-post
pasi.huuskonen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2303
Piia Taxell

Piia Taxell

E-post
piia.taxell [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2234