Asbestoosi

Asbestoosi on asbestin aiheuttama keuhkojen diffuusi fibroosi eli sidekudoslisä.

Yleisyys

Vuonna 1994 toteutuneeseen asbestikieltoon mennessä asbestille oli altistunut yli 200 000 työntekijää, joista elossa on edelleen muutamia kymmeniätuhansia. Altistumisen ja sairastumisen välillä on yleensä pitkä, vähintään 10 vuoden viive. Suomessa on todettu viime vuosina 20-40 asbestoositapausta vuodessa.

Aiheuttajat

Hengitettyinä asbestikuiduilla on taipumus jäädä keuhkoihin ja aiheuttaa tulehdusreaktion kautta keuhkopussin fibrotisoitumista ja kalkkeutumista sekä keuhkokudoksen fibroosimuutoksia eli asbestoosia. 

Asbestoosin kehittyminen vaatii pitkäaikaisen, kohtalaisen voimakkaan tai voimakkaan asbestialtistumisen.

Oireet

Potilas voi olla oireeton tai oireena voi esiintyä yskää ja rasitushengenahdistusta taudin vaikeusasteen mukaan. 

Asbestille altistuneet työntekijät, joilla todetaan keuhkokuvassa asbestisairauteen viittaavia löydöksiä, on syytä lähettää jatkotutkimuksiin keuhkosairauksien tai työlääketieteen poliklinikalle.

Tutkimukset

Tutkimuksissa selvitetään asbestille altistumisen määrä, tehdään kliininen lääkärintutkimus, tutkitaan keuhkoröntgenkuva sekä tehdään ohutleiketietokonekerroskuvaus ja keuhkojen toimintakokeet (spirometria ja diffuusiokapasiteetti). 

 Keuhkoputkien tähystyksessä otettavasta BAL-huuhtelunäytteestä voidaan tarvittaessa määrittää asbestikappaleet. 

 Sidekudoslisä voi aiheuttaa restriktiivisen keuhkojen toimintahäiriön ja vaikeuttaa hengityskaasujen kulkua siten, että kokonaisdiffuusiokapasiteetti ja spesifinen diffuusiokapasiteetti alenevat. Erotusdiagnostiikassa huomioidaan muut interstitiaaliset keuhkoparenkyymisairaudet. 

Hoito ja ennuste

Asbestoosi alentaa työ- ja toimintakykyä, jos keuhkojen toimintakokeet ovat selvästi huonontuneet. Asbestoosipotilaita seurataan kolmen vuoden välein keuhkosairauksien tai työlääketieteen poliklinikalla. Säännöllinen seuranta voidaan lopettaa, jos noin kymmenen vuoden seurannassa taudissa ei todeta etenemistä. 

Asbestoosin ennuste on yksilöllinen, tauti voi edetä tai pysyä lievänä. Keuhkojen sidekudoslisä (fibroosi) on pysyvää, joten asbestoosista ei voi parantua eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Mahdollisesti voidaan käyttää sidekudoistumista (fibroosia) jarruttavaa lääkitystä. 

Asbestoosipotilaan keuhkosyöpä korvataan ammattitautina. Asbestoosiin sairastuneiden kuntoutuksesta vastaavat tapaturmavakuutusyhtiöt. 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Heikki Frilander

Heikki Frilander

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
heikki.frilander [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2265
Henkilökuva Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Henkilökuva Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136