Näin työhyvinvoinnin asiantuntijat vaihtavat vapaalle – siirtymäriitti vie lomamoodiin

Miten työhyvinvoinnin asiantuntijat viettävät kesälomansa? Mikä johdattaa heidät lomatunnelmaan? Lomaan voi kuulua ompelemista tai leuanvetoja. Joku odottaa rauhallisia kesäaamuja maauimalassa.
-

Hyvä loma auttaa jaksamaan työssä. Lomakokemukset voivat myös antaa uusia ajatuksia ja näkökulmia. Kysyimme viideltä Työterveyslaitoksen asiantuntijalta, millä mielin he odottavat kesälomaansa.

1. Mikael Sallinen, tutkimuspäällikkö:

Loman ydintä on vapaus. Minulle se tarkoittaa vapautta rytmittää omaa aikaani ja sitä, että voin uppoutua mieluisaan työn ulkopuoliseen tekemiseen. Kirjoitan kirjaa, lenkkeilen, harrastan leuanvetoa ja vietän aikaa läheisteni kanssa.

Siirtymäriitti lomatunnelmaan: Luen aamukahvilla lehden kaikessa rauhassa. Luen myös sellaisia juttuja, joiden yli hyppäisin arkiaamuina. Tällainen aamun viivyttely käynnistää päivän leppoisasti, ja siihen tulee kiireetön olo.

Vinkki muille lomailijoille: Kokeile, miten hyvältä tuntuu olla oikeasti läsnä ihmisten kanssa ja siellä, missä fyysisesti olet. Yksi keino tähän voi olla jonkinlainen some- tai mediapaasto.

2. Liisa Puskala, erityisasiantuntija:

Odotan kesälomalta aikataulutonta, väljää oleskelua ja mahdollisuutta spontaaneihin seikkailuihin sään ja fiiliksen mukaan. Aamupäivällä on hyvä suunnata torille ja jatkaa sieltä, minne mieli tekee. Ihanaa, kun Helsinki herää taas ja on kaikkia kivoja uusia paikkoja tutkailtavaksi.

Siirtymäriitti lomatunnelmaan: Suon itselleni jalkahoidon sandaalikauden kunniaksi. Olen myös odottanut sopivaa hetkeä sukeltaa ompeluprojektin pariin. Kun pari päivää pohtii kaavoja ja saumoja, työajatukset saa työnnettyä sivuun.

Vinkki muille lomailijoille: Haastan kaikki nukkumaan päiväunia: kolmet päikkärit tai vastaava määrä löysää luppoaikaa viikossa.

3. Jaana-Piia Mäkiniemi, erikoistutkija:

Unelmieni kesäloma on sellainen, että vietän heinäkuun töissä – hyvin ilmastoidussa konttorissa. Olen nimittäin pahasti allerginen heinälle. Mieluiten aloitan lomani jo kesäkuun alkupuolella. Odotan kesäaamuja Tampereen maauimalassa. Koronavuosien jälkeen arvostan entistä enemmän ihmisten tapaamista ja kesäjuhlia. Tulossa on yhdet valmistujaiset ja kahdet rippijuhlat.

Siirtymäriitti lomatunnelmaan: Monena kesänä olen lähtenyt heti viikon joogalomalle Kreetalle. Nyt suunnittelen teinien kanssa matkaa Kööpenhaminaan.

Vinkki muille lomailijoille: Jos lomaa ei aloita matkalla, yksi vaihtoehto on hoitaa stressittömästi pois käytännön asioita. Loman alun ”välitilassa” on hyvä käydä vaikka näöntarkastuksessa tai hierojalla ja siivota kotia.

4. Otto Pankkonen, tutkija:

Nautin lomalla lämmöstä ja ulkona olemisesta. Tylsistyn nopeasti, jos vain istuskelen kotona. Olen menossa avopuolisoni kanssa matkalle Portugaliin. Pääsemme viettämään sekä kaupunki- että rantalomaa. Puhetta on ollut myös road tripistä Suomessa – kiertelisimme autolla paikoissa, joissa ei ole tullut käytyä.

Siirtymäriitti lomatunnelmaan: Jätän läppärin työpaikalle ja laitan työhuoneen oveen Hyvää kesää! -lapun. Teen sen muille iloksi ja itselleni merkiksi siitä, että olen nyt lomalla. Kotonakin pakkaan kaikki työhön liittyvät tavarat kassiin, huoneen nurkkaan, jotta en näe niitä.

Vinkki muille lomailijoille: Loma tuntuu kestävän pidempään, kun elää hetkessä. Hetkeen keskittyminen on esimerkiksi sitä, että kävelyllä havainnoi ympäristöä kaikilla aisteillaan: miltä maisema näyttää, mitä ääniä kuuluu ja miltä tuoksuu?

5. Anniina Virtanen, tutkija:

Tänä kesänä teen monia pieniä kotimaanreissuja, jo ennen lomaa. Olen menossa puolisoni kanssa esimerkiksi Turkuun, Savonlinnaan ja Raumalle. Tutustumme kaupunkeihin, käymme museoissa ja katselemme nähtävyyksiä. Varsinkin historialliset kohteet kiinnostavat. Lomaani kuuluu myös uimista, piknikillä käymistä ja muuta leppoisaa olemista.

Siirtymäriitti lomatunnelmaan: Ensimmäisinä lomapäivinä pyrin tekemään jotain, mikä irrottaa tehokkaasti arjesta. Se voi olla vaikka retki johonkin vähän erilaiseen paikkaan.

Vinkki muille lomailijoille: Suunnitelmia kannattaa tehdä. Muuten voi käydä niin, että ne kivatkin asiat jäävät tekemättä. Toisaalta tiukka aikataulu saattaa stressata. Olennaista on löytää itselleen sopiva tasapaino aktiivisuutta ja lepoa.

 

Aiheesta lisää:

Kymmenen vinkkiä palauttavaan lomaan – nauti kesästä myös loman jälkeen (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Anniina Virtasen haastattelu Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehdessä)

Sisällytä joka päivään hippunen lomaa – kesäloma ei kuittaa palautumisvelkaa (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Uni on korvaamatonta – varsinkin aivojen palautumiselle (Mikael Sallisen haastattelu Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehdessä)

Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!