Bedömning av kemikalierisker
Riskbedömning på arbetsplatsen
Med riskbedömning avses identifiering av olägenheter och faror som orsakas av arbetet, arbetsutrymmet och arbetsförhållandena samt bedömning av hälso- och säkerhetsrisker som orsakas av dem. Med sakkunnig riskhantering sänker man riskerna på arbetsplatsen till en godtagbar nivå.
Förbättringar av säkerheten på arbetsplatsen baseras på resultaten av riskbedömningen. Riskhanteringen och de förebyggande åtgärderna genomförs i den prioriteringsordning som riskbedömningen visar, med start från de mest betydande riskerna.
Minska omedelbart de risker, där åtgärdslösningen är enkel.
Riskbedömning är ett lagspel. Det är bra att göra bedömningen tillsammans med arbetsgivaren, arbetstagarna eller deras representanter och företagshälsovården. På en gemensam byggarbetsplats genomförs riskbedömningen tillsammans med beställaren och aktörerna på byggplatsen.
Se till att arbetsplatsen har en uppdaterad förteckning över de kemikalier som används och deras säkerhetsdatablad för bedömning av riskerna som användningen medför.
Olika verktyg har utvecklats för bedömning av kemikalierisknivån. En modell som används är till exempel en tabellmatris där följderna av kemikaliens skadliga egenskaper kopplas samman med sannolikheten för följder orsakad av exponering för kemikalien, som ger uppskattning om risknivån. (till stöd för riskanalys: SFS-EN-ISO 45001:2023).
I ett företag som använder ytbeläggningskemikalier är det viktigt att bedöma risken för hudexponering (ämnenas kontakt med huden) genom att observera arbetet och intervjua arbetstagarna (sannolikhet för kemikaliestänk/nervätning, varaktighet, frekvens och kontaktyta, potentiell fara för kemikalieolyckor).
1. Börja riskbedömning av kemikalier
Skriv ut ett typexempel Riskbedömning av kemikalier.
Öppna sedan pdf-tabellmodellen som följer typexemplet. Spara den på din egen dator.
Sök fram säkerhetsdatablad (SDB) för alla kemikalier i användning.
2. Fyll i uppgifterna om kemikalierna i pdf-tabellen enligt instruktionerna nedan
Arbetet och arbetsuppgifterna kan beskrivas på många sätt, till exempel genom att gruppera kemikalierna efter användningsområde eller produktgrupp, som i kolumn 1 i exemplet. Detta underlättar riskbedömningen och ökar läsbarheten. Kom ihåg att även markera andra agenser än beläggningar, till exempel slipdamm eller svetsrök.
Anteckna utgivningsdatumet för kemikaliens säkerhetsdatablad i kolumn 2 i tabellen.
Kopiera produktens faroangivelser (H-angivelser) och faropiktogram (symbol eller GHS-kod se bild 2 längst ner på denna webbsida) från avsnitt 2 i säkerhetsdatabladet för varje kemikalie och fyll i kolumn 3.
Om flera olika produkter eller kemikalier har samma farliga egenskaper och användningsområden (t.ex. flera 2-komponentsepoxibeläggningar) kan det räcka att göra en riskbedömning för den produkt som används mest.
Välj bedömningsobjekt baserat på maximal daglig användning. I kolumn 5 anger du användningsmängden i antingen liter eller kilo per typisk arbetsuppgift eller arbetsobjekt.
Använd yrkesbenämningar i kolumn 4 och inte namn på personer.
Beskriv kortfattat hurdan exponering som förekommer i kolumn 5, till exempel med orden stänk, hudkontakt, flyktig vätska, sprej, damm.
3. Bedöm risknivån
Bedömning av risker för hudbesvär och hudskador (H):
Ta fram tabellmatrisen för bedömning av kemikalierisker (bild 1 längst ner på denna webbsida).
Bestäm utifrån kemikaliens H-faroangivelser till vilken kolumn kemikalien hör: har den ”låg”, ”skadlig” eller ”allvarlig” följder på hälsan. Välj den grupp som baserar sig på den allvarligaste faroangivelsen, även om endast en angivelse tillhör den gruppen. Allvarlighetsgraden är oftast ”skadlig” för beläggningar som är allergiframkallande, frätande eller irriterande.
Välj lämplig nivå (rad) av sannolikhet för exponering (i stället för använda mängder) enligt följande:
- ”möjlig” när det till exempel finns risk för stänk. Det handlar om oavsiktlig eller kortvarig kontakt med huden.
- ”sannolik” när det är fråga om långvarig eller ofta upprepad kontakt med kemikalien (t.ex. tvätt eller applicering för hand) eller städning efter en kemikalieolycka.
Risknivån ligger i skärningspunkten för den valda raden och kolumnen.
Ange aktuell risknivå (obetydlig, låg, måttlig, betydande eller oacceptabel) efter bokstaven H: i kolumn 7 i tabellen.
Bedömning av hälsorisker genom inandning av kemikalier i arbetsplatsluften (L):
Ta fram bedömningsmatrisen för kemikalierisker (bild 1 längst ner på denna webbsida).
Bestäm utifrån kemikaliens H-faroangivelser till vilken kolumn kemikalien hör: har den ”låg”, ”skadlig” eller ”allvarlig” följder på hälsan”. Välj den grupp som baserar sig på den allvarligaste faroangivelsen, även om endast en angivelse tillhör den gruppen.
Välj sannolikhet (rad) för exponering enligt mängden kemikalie som använts.
Risknivån ligger i skärningspunkten för den valda raden och kolumnen.
Ange aktuell risknivå efter bokstaven L: i kolumn 7.
GRATTIS! Du har gjort den första riskbedömningen.
Så hanterar du risker orsakade av kemiska faktorer
- Håll ett gemensamt möte med kemikaliesäkerhet i fokus.
- Anteckna redan genomförda skyddsåtgärder i pdf-tabellen (kolumn 6).
- Avgör tillsammans åtgärdernas tillräcklighet med hänsyn till bedömningens resultat (nivå/färg) ur vilken också framgår åtgärdskrav. (Observera att resultatet av riskbedömningen alltid är en risknivå utan skyddsåtgärder).
- Ni kan behöva specialkunnande från till exempel företagshälsovården eller en arbetshygieniker när ni bedömer åtgärdernas tillräcklighet.
- Föreslå förbättringar (t.ex. bättre arbetsmetoder, verktyg eller bättre skyddskläder) för att sänka risken till en acceptabel nivå. Använd säkerhetsdatabladet och informationen i denna epoximapp.
- Kom vid behov överens om ytterligare åtgärder samt om deras genomförande, tidtabell och vilka personer som är ansvariga för genomförandet. Skriv ner besluten i kolumn 8 i tabellen.
Bedömningsmatrisen för kemikalierisker och faropiktogram
Bild 1. Enkel bedömning av hälsoriskerna med tabellmatris utgående från kemikaliens klassificering och sannolikhet för följder av exponering (SFS-EN-ISO 45001:2023).
Bild 2. Faropiktogram.