Arbetstagarna rapporterar att de sover och mår bättre när de arbetar i 12-timmarsskift jämfört med åtta-timmarsskift, visar Arbetshälsoinstitutets undersökning 12 tunnin vuorojärjestelmien turvallinen ja työhyvinvointia edistävä toteuttaminen teollisuudessa (Julkari.fi, på finska). Även den självuppskattade återhämtningen och tillfredsställelsen med arbetet var bättre med 12-timmarssystemet.
Med tanke på arbetshälsan kan man i industriarbeten i stället för ett åtta timmars skiftsystem välja snabb skiftrotation på 12 timmar med två på varandra följande natt- och morgonskift när:
- Arbetet inte är för belastande eller
- Arbetet innehåller fysiskt relativt lätta uppgifter.
Lämpligheten för snabb skiftrotation på 12 timmar för arbeten som kräver särskild uppmärksamhet eller är fysiskt tunga samt för uppgifter där man exponeras för kemiska, biologiska eller fysikaliska arbetsmiljöfaktorer ska utredas från fall till fall.
Ett skiftsystem på åtta timmar som roterar snabbt framåt rekommenderas framom ett skiftsystem på åtta timmar som roterar långsamt framåt. I system som roterar snabbt framåt är återhämtningstiden mellan skiften längre än i modeller som roterar långsamt.
Skiftbytena rekommenderas ske kl. 7 och 19. De är bättre tidpunkter med tanke på sömnen och den vakna tiden, jämfört med vad man haft tidigare, t.ex. byte kl. 6 och kl. 18. Ett tidigt morgonskift ökar tröttheten i början av skiftet.
Resultaten av Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt grundar sig i huvudsak på skiftsystemet AAYY (2/6). Enligt våra undersökningar upplevdes också AA-YY (2/5) systemet som bra. Detta system är sannolikt förknippat med mindre belastning än 2/6-systemet.
Vi rekommenderar att man stöder arbetstagarnas ork och vakenhet i ett 12 timmars system genom:
- Skiftesrotation
- Möjlighet att byta arbetsstation och/eller arbetsställningar samt
- Att se till att pauserna i arbetet är tillräckliga.
Dessa verktyg är viktiga särskilt i slutet av ett nattskift.
För att 12-timmarsturerna ska kunna genomföras smidigt behövs mångsidig kompetens, att man sätter sig in i informationsflödet och systemet med ersättare samt att man kommer överens om dessa frågor på arbetsplatsen. Övergången till det nya skiftsystemet kräver en tillräcklig beredningstid och det är skäl att inleda övergången med en tillräckligt lång provperiod, till exempel ett försök på 12 månader.