Työpaikkaselvitykset
Työpaikkaselvitys on jatkuvaa toimintaa
Hyvin tehty työpaikkaselvitys luo pohjan koko työterveystoiminnalle. Työpaikkaselvityksessä kartoitetaan yhteistyössä työpaikan tarpeet, joiden perusteella tehdään johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset.
Työpaikkaselvitys tehdään aina
- toimintaa aloitettaessa
- työn tai työolosuhteiden olennaisesti muuttuessa
- työterveyshuoltoon kertyneen tiedon perusteella
- toimintasuunnitelman mukaisin määräajoin.
Työnantaja vastaa siitä, että työpaikkaselvitys on tehty ja ajan tasalla. Sen toteuttavat työterveyshuollon ammattihenkilöt ja asiantuntijat. Työntekijät ja henkilöstön edustajat osallistuvat työpaikkaselvityksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Työpaikkaselvitysraportti on pidettävä kaikkien työntekijöiden nähtävillä, ja se on suositeltavaa käsitellä työpaikalla.
Suunnattu työpaikkaselvitys
Työpaikkaselvitystä voidaan tarpeen mukaan täydentää suunnatulla työpaikkaselvityksellä. Suunnatussa työpaikkaselvityksessä on mahdollisuus perehtyä tarkemmin työpaikan vaaratekijöihin, kuten esimerkiksi kemiallisiin tekijöihin, tai johonkin työpaikan osa-alueeseen, kuten työn sujuvuuteen.
Voimavaratekijät esiin
Työpaikkaselvityksessä tehdään arvio työn, työympäristön ja työyhteisön
- terveysvaaroista ja -haitoista
- kuormitustekijöistä
- voimavaroista.
Työpaikkaselvityksessä arvioidaan myös eri tekijöiden merkitystä työkyvylle. Työpaikkaselvityksessä tulee huomioida työpaikalla käynnissä olevat työn ja henkilöstön muutostilanteet erityisesti työn sujuvuuden ja henkilöstön hyvinvoinnin kannalta. Esiin nousseita voimavaratekijöitä tulee korostaa selvityksessä vaarojen ja kuormitustekijöiden rinnalla.
Arvion perusteella tehdään johtopäätökset työolosuhteiden terveyteen ja työkykyyn vaikuttavista keskeisistä tekijöistä.
Työpaikkaselvityksestä seuraa toimintasuunnitelma
Työpaikkaselvityksen perusteella työterveyshuolto ja työpaikka sopivat yhdessä työpaikalla tehtävät toimenpiteet ja päivittävät toimintasuunnitelman. Lisäksi seurataan sovittujen toimenpiteiden toteutumista ja vaikutuksia.
Työterveyshuolto antaa työpaikalle johtopäätöksistä ja sovituista toimenpiteistä palautteen sekä tarpeen mukaan ohjausta ja neuvontaa.
Ensiapuvalmiuden arvionti
Työpaikkaselvityksen yhteydessä arvioidaan ensiapuvalmius, joka on osa työpaikan turvallisuutta ja tapaturmien ehkäisyä. Ensiapuvalmiudella tarkoitetaan sitä, että työpaikalla on olosuhteisiin ja toimintaan nähden riittävästi ensiaputaitoisia henkilöitä, asianmukainen ensiapuvarustus ja toimintaohjeet onnettomuustilanteita varten.
Työpaikalla tulee lisäksi olla ohjeet työstä aiheutuvien psyykkisten reaktioiden hallitsemiseksi aloilla, joilla on väkivallan uhkaa tai esiintyy väkivaltatilanteita.
Työpaikan riskitekijöiden kartoittaminen ja arviointi ovat perusta ensiapuvalmiuden suunnittelulle. Työnantaja huolehtii ensiapuvalmiuden toteuttamisesta ja työterveyshuolto sen määrittelystä sekä onnettomuustilanteiden psyykkisen jälkihoidon järjestämisestä.
Kela korvaa työnantajalle ensiapuvalmiuden ylläpidosta aiheutuneet tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset. Korvaamisen edellytyksenä on, että
- työpaikan työterveyshuollosta työterveyslääkäri tai työterveyshoitaja on työpaikkaselvityksen perusteella arvioinut ensiapukoulutukseen ja ensiapuvalmiuteen liittyvät hankinnat tarpeellisiksi
- todetut tarpeet on kirjattu työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan
- kouluttajana toimii terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on ensiavun ja terveystiedon kouluttajakoulutus.