Ajankohtaista PEF-seurantojen tulostamisesta (päivitetty 18.1.2024): www.PEF.fi -sivustoa voi edelleen käyttää mittaustulosten puhtaaksi kirjoittamiseen ja tallentamiseen, ja se onkin siihen oiva työkalu. Sen kautta ei kuitenkaan enää saa kuvaajaa tai muuta analyysia sisältävää tulostetta. Ainakin kaksi muuta toimijaa tarjoaa palvelua, jonka avulla saa kuvaajat ja analyysit tallennetuista PEF-arvoista. Toistaiseksi palvelua tarjotaan vain PEF-vuorokausiseurantaan. PEF-työpaikkaseurantaan liittyen palvelu on kehitteillä. Tutustu palveluihin:
Orla DTx:n ratkaisut PEF-seurantaan
GS Balance PEF-laskuri
1. Täytä esitiedot ohjelmaan
- Avaa www.pef.fi-sivusto.
- Valitse: Työpaikkaseuranta.
- Täytä potilaan nimi, ikä, pituus sekä aloituspäivä ja lopetuspäivä vuosilukujen kanssa.
2. Syötä tulokset: voit tehdä sen kahdella eri tavalla
- Syötä kaikki puhalluskerran tulokset. Jos potilas on tehnyt ylimääräisiä puhalluksia, syötetään ruutuun ne arvot, joissa kahden parhaan puhalluksen ero on korkeintaan 20 l/min. Ohjelma poimii puhalluskerran parhaan arvon mukaan tuloskäyrään, jos toistettavuuskriteeri täyttyy.
- Toisena vaihtoehtona on kirjata jokaisen puhalluskerran kohdalle vaan paras arvo. 3-5 rinnakkaispuhalluksen sarjassa kahden parhaan puhalluksen ero saa olla korkeintaan 20 l/min. Jos ero on suurempi, puhalluskertaa ei oteta ollenkaan mukaan tulosteeseen. Tulos on paras rinnakkaispuhalluksista ja se ympyröidään. Käytännössä kannattaa aluksi käydä koko seuranta läpi ja ympyröidä onnistuneet puhallukset.
- Alkuperäinen päiväkirja kokonaisuudessaan on aina säilytettävä, eikä PEF.fi-ohjelmaan tarvitse välttämättä syöttää potilaan merkintöjä työaltisteista tai oireista.
3. Vuorokausien jakaminen ja tulosten syöttäminen
- PEF-työpaikkaseurannassa vuorokausien jako ei noudata kalenterivuorokausia. Kun tallennetaan peräkkäisten työpäivien puhalluksia, työpäivä alkaa aina ensimmäisestä töissä tehdystä puhalluksesta ja päättyy viimeiseen vapaalla tehtyyn puhallukseen (ennen työvuoroon menoa). Vapaajakson alkaessa vapaapäivän ensimmäinen puhalluskerta kuuluu edelliseen työpäivään. Vapaapäivän puhallukset alkavat toisesta puhalluskerrasta. Ohjelma huomioi tämän siten, että se heittää aina päivän 1. mittauksen edelliseen vuorokauteen. Tämä toimii hyvin silloin, kun potilas puhaltaa aamulla ennen työvuoron alkua vain yhden puhalluskerran ja tekee säännöllistä työaikaa, mutta vuorotyöläisten kohdalla tulosteen tekeminen vaatii erityistä tarkkuutta.
- Jos potilaalla on säännöllinen työaika ja hän puhaltaa aina ainoastaan yhden kerran kotona aamulla ennen töihin menoa, on vuorokausien jakaminen helppoa. Tuolloin ohjelmaan syötetään päivän 1. mittaukseksi aamun ensimmäinen vapaalla ennen töihin lähtöä tehty puhallus ja sitten kaikki sen vuorokauden aikana tehdyt puhallukset järjestyksessä. Jos potilas on puhaltanut klo 24:n jälkeen, tallennetaan nämä arvot edeltävän kalenterivuorokauden puhalluksiin. Seuraavan vuorokauden 1. mittaukseksi kirjataan viimeinen vapaalla ennen töihin menoa tehty puhallus. Viikonloppuisin aamun ensimmäinen puhallus on aina kyseisen vuorokauden 1. mittaus.
- Säännöllisenkin työajan olleessa kyseessä voi tallennuksessa tulla ongelmia. Jos potilas ei ole puhaltanut ollenkaan kotona ennen työpäivän alkua, kannattaa jättää 1. mittaus tyhjäksi. Jos potilas on puhaltanut aamulla kotona ennen töiden alkua useita kertoja, tallennetaan 1. mittaukseksi viimeinen ennen töiden alkua tehty puhallus ja edeltävät mittaukset tallennetaan edelliseen päivään.
- Jos potilaalla on epäsäännöllinen työaika, on vuorokausien jakaminen aina haastavaa. Työpäivän 1. mittaukseksi tallennetaan aina viimeinen vapaalla ennen työvuoron alkua tehty mittaus. Tämän jälkeen tallennetaan kaikki kyseisen työvuoron aikana tehdyt puhallukset ja töistä pääsyn jälkeen vapaalla tehtyjä puhalluksia samaan päivään. Seuraavan työpäivän ensimmäiseksi mittaukseksi tallennetaan viimeinen vapaalla ennen työvuoron alkua tehty mittaus.
Esimerkkimme saat ladattua alla olevasta linkistä:
Nuolella on merkitty ne kohdat, joissa vuorokaudet jaetaan eli ennen nuolta tehty mittaus menee edelliseen päivään.
- Liisa Lähihoitajalla on sunnuntai 1.1. vapaata ja hän menee maanantaina 2.1. ja tiistaina 3.1. yövuoroon, joiden jälkeen alkaa 3 vrk:n vapaa.
- Vapaapäivä sunnuntain kohdalle tallennetaan kaikki sunnuntaina tehdyt mittaukset ja lisäksi maanantaipäivän aikana ennen työvuoroa tehtyjä mittauksia.
- Viimeinen vapaalla ennen yövuoron alkua tehty mittaus kirjataan maanantaipäivän (työpäivä) 1. mittaukseksi ja tämän jälkeisiksi mittauksiksi tallennetaan kaikki yövuoron aikana tehdyt mittaukset ja tiistain aikana vapaalla tehtyjä mittauksia.
- Työpäivä tiistain 1. mittaus on jälleen viimeinen vapaalla ennen yövuoron alkua tehty mittaus ja tämän jälkeen tallennetaan kaikki yövuoron aikana tehdyt mittaukset ja keskiviikon aikana tehdyt mittaukset.
- Keskiviikko jää kokonaan tulosteesta pois.
- Torstai on vapaapäivä ja sen ensimmäinen mittaus kirjataan 1. mittaukseksi torstain kohdalle.
Ohjelmassa voi tallentaa enintään 15 mittausta päivää kohden. Jos potilas on puhaltanut jonkun työ- tai vapaapäivän aikana yli 10 mittausta, jätetään pois yksi tai useampia mittauksia. Koskaan ei kuitenkaan saa jättää pois kyseisen päivän parasta tai huonointa tulosta, eikä päivän ensimmäistä tai viimeistä mittausta. Seurannasta jätetään pois jokin niiden välissä oleva tulos.
Käytännössä ennen mittausten syöttämistä voi käydä tulosteen läpi ja laittaa nuolen aina siihen kohtaa, jossa alkaa uusi vuorokausi. Tällöin työpäivinä nuolen jälkeen pitäisi olla aina viimeinen vapaalla ennen seuraavan työvuoron alkua tehty puhallus.
4. Muuta huomioitavaa
- Voit myös lähettää PEF-työpaikkaseurannan tulostettavaksi ja lausuttavaksi Työterveyslaitoksella. Tätä suosittelemme erityisesti vuorotyöläisten kohdalla.